B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Aronija u borbi protiv opakih bolesti!

autor: Gomex | 08.11.2018
Aronija u borbi protiv opakih bolesti!

Lekovita svojstva aronije su vekovima bila poznata Indijancima. Aronija je listopadni žbun poreklom iz Severne Amerike, uvedena u Rusiju tek u kasnim 1800-im, a nakon toga i u zemlje srednje i istočne Evrope.

Aronija kao lek

Male tamne bobice biljke Aronia melanocarpa su pune hranjivih materija i antioksidanasa, poput vitamina C i antocijanina, te nude pregršt benefita za one koji žele da poboljšaju svoje zdravlje kroz bolju ishranu. Aronija kao lek je tek nedavno stekla popularnost u modernom društvu, a lekovitost aronije se trenutno naširoko proučava u laboratorijama širom sveta.

Bobice aronije su poznate po tome što poboljšavaju cirkulaciju krvi, jačaju krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Slobodni radikali su uzrok raznih bolesti u telu, a aronija može da spreči nastanak tih radikala čime se sprečavaju i bolesti poput dijabetesa i drugih kardiovaskularnih bolesti. Mnoge su studije dokazale efikasnost aronije na kardiovaskularni sistem. Učesnici studija koji su konzumirali aroniju su na kraju istraživanja imali smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti, smanjen krvni pritisak, smanjen nivo LDL-a (loš holesterol), kao i pregršt drugih zdravstvenih prednosti.

Aronija uveliko pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska. Ona sprečava grčeve u krvnim sudovima i drži krvni pritisak daleko od “opasne zone”. Sok ili čaj od aronije se preporučuju ljudima koji imaju problema s krvnim pritiskom. Aronija je lekovita biljka koja između ostalih navedenih prednosti takođe štiti i vaše oči.

Aronija za mršavljenje!

Ove tamne bobice sadrže veliku količinu karotena, koji štiti ćelije od oštećenja i oči od formiranja katarakte (sive merene). Karoten je jedan od najmoćnijih antioksidansa i nalazi se u značajnim količinama u aroniji. Aronija je takođe bogata flavonoidima, kao što su lutein i zeaksantin koji štite oči od dobne makularne bolesti koja se javlja kod starijih osoba i upala oka (uveitis). Aronija pomaže pri regulisanju telesne težine. Osim toga, ona može da spreči telo da taloži masnoće oko stomaka, problem s kojim se mnogi ljudi redovno suočavaju.

Aronija takođe može poboljšanju nivoa holesterola i lipida, pomažući telu da proizvodi dobar holesterol. Aronija ima malo kalorija i masnoća, a sadrži dijetalna vlakna i obilje hranjivih materija. Ako želite da se osećate siti, puni energije i snage, a da pri tome ostanete zdravi, preporučuje se da redovno konzumirate aroniju.

Ako vaša ishrana uključuje i redovno konzumiranje aronije, možete biti sigurni da će vas prehlada i grip zaobilaziti u širokom krugu. Ona se bori protiv bakterija i virusa i jača imuni sitem. Aroniju su tradicionalno koristili Potavatomi Indijanci za lečenje prehlade, a nedavna istraživanja potvrđuju antivirusna svojstva i visok sadržaj vitamina C. Grupa naučnika iz Bugarske je otkrila da aronija zaista ima antivirusna i antibakterijska svojstva. Ako želite da lečite upale ili virusne infekcije, preporučuje se da koristite sušene bobice ili sok od aronije, iako vam u ovome može pomoći i čaj.