B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

AKO POSTOJI UKUSNO I ZDRAVO TO SU ONDA ĆEVAPI

autor: Gomex | 30.05.2017
AKO POSTOJI UKUSNO I ZDRAVO TO SU ONDA ĆEVAPI

Jeste li se ikada zapitali zašto su ti “valjušci” mlevenog mesa toliko omiljeni? Možda je tajna te njihove slasti u intenzivnom ukusu pečenog mesa sa roštilja, lepinje ili somuna, kajmaka i naseckanog luka. Ili možda posebnog preliva (soka od pečenja ćevapa) kojim treba da se prelije lepinja (somun), a koji ujedno daje aromu celom “paketu”? Činjenica je da ćevapi, kolokvijalno, govore “sto jezika”.

Ćevapi mogu da se naprave od nekoliko vrsta mlevenog mesa (teletine, jagnjetine, govedine, svinjetine ili junetine). Konzumiraju se sa prilogom od ajvara, kajmaka, naseckanog luka uz lepinju ili somun, a odlično pašu uz pivo, mada je izbor pića svakako individualan.

Prosečna dužina ćevapa je od 5 do 10 cm, a pripremaju se na roštilju ili jakom grill tiganju. U Bosni je tradicija ćevapa već prešla granice pa dobar glas o slavnim sarajevskim, travničkim ili banjalučkim ćevapima odavno putuje usmenom, pismenom i online predajom. Ali ćevapi nisu samo u Bosni popularni.

U Srbiji su nadaleko poznati leskovački ćevapi. Iako se više gradova u istočnom delu Srbije trudi da baš njihovi ćevapi i roštilj ponesu titulu najboljih, ipak jedino u Leskovcu svake godine postoji manifestacija u čast roštilja - “Leskovačka roštiljijada” koja traje sedam dana. Postoji i jedna anegdota u vezi  sa srpskim, domaćim ćevapima koja kaže da gotov ćevap treba baciti sa stola, pa ako odskoči do kolena to je znak da je smesa bila izvrsno pripremljena.

Različiti načini pripreme kao i naši običaji ne menjaju jedno: ćevapi su pri vrhu omiljenijih jela naše regije. Verujemo da i ova zaostavština turske kuhinje nikada neće izbledeti jer je jednostavno preukusna.

Mnogi će se složiti da sve što se sprema na roštilju je daleko ukusnije nego kada se priprema na neki drugi način. Hrana pripremljena na ovaj način dobija poseban ukus, jer se svi sokovi zadržavaju u njoj.

Još jedna bitna stvar koja daje ukus mesu sa roštilja, jeste ćumur, koji je značajan faktor dobrog i kvalitetnog roštilja. Rasprostranjeno je mišljenje da je roštilj na ćumur najbolji i najukusniji i mnogi ne priznaju ni jedan drugi način pripremanja roštilja.