B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

A U SARMI VITAMINSKA BOMBA!

autor: Gomex | 07.12.2016
A U SARMI VITAMINSKA BOMBA!

Jedna stara poslovica kaže da “onaj ko brine o zdravlju jede kiseli kupus!”, a sada to potvrđuju i naučna istraživanja. Višegodišnje analize pokazale su da je kupus izuzetno zdrava namirnica, a posebno onaj iz kace. Takođe potvrđuju da se kupus po sadržaju vitamina C može slobodno meriti s limunom i pomorandžom (u 100 g kupusa ima 50 mg vitamina C).

Kiseljenjem kupusa stvara se vitamin B12, izuzetno potreban našem organizmu za sve procese stvaranja crvenih krvnih zrnaca i održavanje optimalnog nivoa gvožđa u organizmu. Inače, vitamin B12 nalazimo isključivo u mesu, pa je kiseli kupus vredna hrana vegana i vegetarijanaca.

Probiotici su živi sastojci hrane koji imaju povoljne efekte na organizam domaćina. Prirodno se nalaze u fermentisanim proizvodima. Često konzumiranje hrane s probioticima, poput kiselog kupusa, koji se prirodno nalaze u sistemu za varenje, dokazano pomaže da se smiri bol u želucu, a pritom jača i imunološki sistem.

Kiseli kupus, ne samo da ima izuzetna nutritivna svojstva nego mu se pripisuju i lekovita svojstva: poboljšava raspoloženje, organizam čini otpornim na stres, pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca, podmlađuje, pomaže kod izgradnje kostiju, jača imunitet i povećava snagu mišića, doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva, blagotvorno deluje na organe za varenje, želudac i creva na njihovu mikrofloru, podstiče i izlučivanje štetnih materija iᴢ organizma te čisti i regeneriše jetru, blagotvorno deluje i na funkcionisanje srca i krvotoka, jer snižava povišeni holesterol, pospešuje zarastanje rana, te pozitivno deluje i na funkcionisanje mozga i nervnog sistema.