B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Zdravo i jednostavno

Oslić i limun dobra kombinacija
autor: Gomex | 06.12.2018

Oslić i limun dobra kombinacija

U periodu posta, riba je glavna namirnica u jelovniku onih koji poste. Osim što je zdrava, ukusna i može da se pripremi na mnogo različitih načina, lako se i brzo vari. Bez obzira na to da li više volite rečnu ili morsku ribu ili neke druge morske plodove, svaku vrstu odlikuje bogatstvo hranljivih sastojaka, pre svega vitamina, minerala i aminokiselina.

Tunjevina vitamini, minerali...
autor: Gomex | 22.11.2018

Tunjevina vitamini, minerali...

Najzastupljenije vrste ribe u našoj ishrani su konzervirana sardina i tunjevina. Sveža tuna takođe je veoma ukusna, ali se ređe nalazi na ribljim pijacama. A tunjevina u konzervi lako se nabavlja - ima je u svakoj samousluzi.

Aronija u borbi protiv opakih bolesti!
autor: Gomex | 08.11.2018

Aronija u borbi protiv opakih bolesti!

Lekovita svojstva aronije su vekovima bila poznata Indijancima. Aronija je listopadni žbun poreklom iz Severne Amerike, uvedena u Rusiju tek u kasnim 1800-im, a nakon toga i u zemlje srednje i istočne Evrope.

Urda-sitan sir za detoksikaciju!
autor: Gomex | 25.10.2018

Urda-sitan sir za detoksikaciju!

Urda je visokoproteinski nemasni sir. Liči na tzv. “švapski”, ali je suvlji i grudvastiji. Blažeg je ukusa, nije kiseo i pravi se izdvajanjem belančevina iz surutke, tako da u njemu nema gotovo nikakvih ostalih sastojaka, osim pomenutih proteina.

Jogurt sa piletinom - da li ste probali?
autor: Gomex | 11.10.2018

Jogurt sa piletinom - da li ste probali?

Skoro svi u svetu znaju da je jogurt zdrava namirnica koju je potrebno konzumirati zbog opšte dobrobiti. Ali, da li ste znali da ovaj božanstveni napitak ima brojne zdravstvene prednosti koje drže pojedine bolesti podalje od vašeg organizma?

Zašto je pasulj najpopularnija supernamirnica?
autor: Gomex | 27.09.2018

Zašto je pasulj najpopularnija supernamirnica?

Pasulj je jedna od najpopularnijih supernamirnica na svetu i to sa dobrim razlogom. Ovo povrće sadrži mnogobrojne važne materije, koje su ključne za ljudsko zdravlje i odlične u borbi protiv mnogih bolesti. Zaista je mnogo razloga da pasulj uključite u svoj jelovnik što češće, a mi vam predstavljamo neke od najvažnijih...

Kiseli kupus i rasol kao lek
autor: Gomex | 13.09.2018

Kiseli kupus i rasol kao lek

Istraživači s Kembridža otkrili su da kiseli kupus, baš kao i turšija ili jogurt, sadrže pravi balans zdravih probiotičkih bakterija koje naš organizam naprosto obožava. Redovnim konzumiranjem fermentisanih namirnica moguće je zaustaviti kašalj, a preduprediti prehladu, grip, alergije, pa čak i dijabetes!

Rajsko ime paradajz...
autor: Gomex | 30.08.2018

Rajsko ime paradajz...

Osim toga što se lepo uklapa kao dekoracija i salata uz skoro sva kuvana jela, paradajz je veoma korisna biljka koju treba uvrstiti u ishranu i ako je potrebno kao prirodni lek za mnoge bolesti i tegobe. Paradajz je bogat vitaminima C, B, K i mineralnim solima kalijuma, natrijuma, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa i svakako spada u zdravu hranu.

Istina je u vinu a zdravlje u grožđu!
autor: Gomex | 16.08.2018

Istina je u vinu a zdravlje u grožđu!

U ovoj priči baziraćemo se na grožđu kao voću, mada ga mnogi potrošači vezuju isključivo za proizvodnju vina, pa ćemo tako pričati o njegovom ukusu i hranljivim vrednostima. Iako postoje brojne sorte, većina uživalaca zna za belo i crno grožđe.

Čišćenje organizma uz pomoć heljde!
autor: Gomex | 02.08.2018

Čišćenje organizma uz pomoć heljde!

Heljdino brašno je sve popularnije svuda u svetu. Hleb od heljde potiče čak iz Azije, a heljda sadrži vlakna, minerale, vitamine i proteine koji pozitivno utiču na zdravlje. Sve namirnice koje se mese od belog pšeničnog brašna možete i preporučuje se da pravite od heljdinog brašna jer na taj način ćete zadržati ne samo ukus nego i vaše zdravlje.

Piletina i zdravo i ukusno!
autor: Gomex | 19.07.2018

Piletina i zdravo i ukusno!

Piletina je jedna od najzdravijih i najukusnijih vrsta mesa, koje se koristi u skoro svakoj popularnoj svetskoj kuhinji. U našoj kuhinji se često koristi, a pretežno se priprema na roštilju. Meso spremano na roštilju je veoma ukusno jer zadržava svoje sokove i poprima miris ćumura koji mu daje poseban ukus.

Egzotika i energija
autor: Gomex | 05.07.2018

Egzotika i energija

Kokosovo ulje sve je češće zastupljeno u ishrani sportista i onih osoba koje imaju problema sa viškom kilograma. Osnovni razlog za to jeste činjenica da je kokosovo ulje manje kalorično od ostalih ulja, brzo se pretvara u energiju i ne doprinosi taloženju masti na krvnim sudovima.

Izvor zdravlja fermentisan iz jabuke!
autor: Gomex | 21.06.2018

Izvor zdravlja fermentisan iz jabuke!

Više od 10.000 godina sirće se upotrebljava u najrazličitije svrhe, a brojne civilizacije su ga, osim za jelo, koristile kao svojevrsni eliksir mladosti i zdravlja. Bez obzira da li je reč o vinskom, jabukovom, alkoholnom ili nekom drugom sirćetu, ono je u savremenom svetu našlo višestruku upotrebu, kao što su primene u prehrambenoj, hemijskoj i farmaceutskoj industriji. 

Čudesna moć ovčijeg kiselog mleka
autor: Gomex | 07.06.2018

Čudesna moć ovčijeg kiselog mleka

Otkriće kiselog mleka pripisuje se bugarskim stočarskim plemenima koja su s ovim čudesnim napitkom upoznali narode Osmanskog carstva, preko kojih je dospeo u Zapadnu Evropu.

Integralno kao temelj zdrave ishrane!
autor: Gomex | 24.05.2018

Integralno kao temelj zdrave ishrane!

Određene navike u životu, ishrana kao jedna od najznačajnijih, mogu da stvore snažne predispozicije ka različitim bolestima, a takođe imaju moć da ih spreče, smanje ili otklone. Uravnotežena i izbalansirana ishrana zadovoljava energetske potrebe i obezbeđuje dovoljno hranljivih materija za organizam. Žitarice i njima slične namirnice kao temelj zdrave ishrane treba da učestvuju sa 35-45 odsto u ukupnom dnevnom energetskom unosu.

Da li svi imamo koji kilogram viška?
autor: Gomex | 10.05.2018

Da li svi imamo koji kilogram viška?

U svetu, a poslednjih godina i kod nas sve je veći broj ljudi sa problemom viška kilograma. Prema mišljenju SZO (Svetske zdravstvene organizacije) gojaznost poprima epidemijske razmere i postaje vodeći problem javnog zdravstva na početku ovog milenijuma. Problem je i što veći deo populacije koja pati od viška kilograma smatra da nema povećanu telesnu masu u odnosu na svoje godine.

Energija čokolade u jednoj čaši mleka
autor: Gomex | 26.04.2018

Energija čokolade u jednoj čaši mleka

Čokoladno mleko nema koje dete ne voli, a ni odrasli nisu ništa suzdržaniji. S razlogom, zaista je neodoljivog ukusa. Iako se do sada verovalo da je čokoladno mleko ubica vitke linije, istraživanja su pokazala sasvim suprotno.

Integralno ili od celog zrna...
autor: Gomex | 12.04.2018

Integralno ili od celog zrna...

Integralno pšenično brašno se dobija tehnološkim postupkom mlevenja celog zrna pšenice. Neki jezici, kao što su engleski ili nemački, bolje čuvaju vezu sa načinom dobijanja integralnog pšeničnog brašna. Oni kažu the whole wheat flour, odnosno Weizenvollkornmehl. I srpska reč čuva vezu, ali ne tako očigledno i jednostavno. Mi kažemo integralno brašno, što znači potpuno, celo, nepodeljeno, svo, sveobuhvatno brašno.

Proleće sa pečurkama
autor: Gomex | 01.04.2018

Proleće sa pečurkama

Pečurke imaju dugu tradiciju primene u ishrani. Naši preistorijski preci sakupljali su pečurke za jelo, a sa razvojem civilizacije čovek je otkrivao razne vrste pečuraka i njihova različita svojstva. Jestive pečurke su odavno bile cenjene u kineskoj medicini i kulinarstvu. Čak sedam milenijuma unazad one se tamo pažljivo prikupljaju I upotrebljavaju.
ZAŠTO TREBA JESTI SIR?
autor: Gomex | 08.03.2018

ZAŠTO TREBA JESTI SIR?

Sir je mlečni proizvod koji ima široku primenu u kulinarstvu, a pored toga što je fantastičnog ukusa, ova namirnica je i - veoma zdrava. Ljubitelje sira će svakako obradovati ova vest, a mi vam donosimo samo nekoliko zdravstvenih blagodeti sira...