Prava kultura uživanja u čajevima kod nas nije toliko rasprostranjena i čaja se uglavnom setimo tek kad se prehladimo ili razbolimo. Ipak, na istoku je priča potpuno drugačija.
Verovali ili ne, cvekla poslednjih godina postaje omiljeni prirodni lek za imunitet širom sveta.
Praznična trpeza kod nas neminovno sa sobom nosi i mnoga preterivanja. To se objašnjava iskonskim balkanskim strahom koji glasi: „samo da neko ne ostane gladan”.
Obrok salate su postale veoma popularne i odnedavno se nalaze na meniju mnogih restorana i kafea, prvenstveno zbog toga što su zdrave, a spadaju i u kategoriju lakih obroka koji ne opterećuju stomak.
Kroz jednu konzervu sardina, zadovoljavamo u proseku čak 137% dnevnih potreba za vitaminom B12, 100% potreba za proteinima, 69% potreba za selenom, 62% za vitaminom D, 57% potreba za omega-3 masnim kiselinama i oko 45% dnevnih potreba za fosforom i belančevinama.
U pokušaju da predstavimo najnemasniju kategoriju svinjskog mesa, koristili smo opet priču o gurmanluku. Za svakoga ko voli da od običnog obroka napravi malu gozbu za nepca svinjetina je neizbežna. Pa neka onda bude svinjski kare, evo i zašto.
Svi znamo da su čajevi veoma korisni i zdravi, a da pojedine vrste mogu potpuno promeniti naše zdravlje i stanje organizma.
Uprkos i dalje prisutnom trendu izbegavanja masti zarad vitke linije, do čak njihovog potpunog isključivanja iz ishrane, moramo prvo shvatiti kakvu ulogu imaju masti u našem organizmu i da li su nam neophodne, pa tek onda odlučiti da li treba da ih isključujemo.
U pripremi pirinča, uvek postoje nedoumice koliko treba da se kuva, na kojoj temperaturi i u kojoj količini vode. Pogledajte tri koraka koja vas vode do savršeno pripremljenog pirinča.
Kafa se pije svuda na svetu i to je sasvim u redu. Ona je odlična za naš mozak, kožu i organizam. Otkrili smo više razloga zbog kojih treba da vas probudi miris sveže kuvane kafice.
Dobro izbalansiran odnos bakterija u crevima deluje pozitivno i na mentalno zdravlje, tvrdi se u najnovijem američkom istraživanju. S tim u vezi glavni savet je da se za bolje raspoloženje pije više jogurta ili drugih napitaka sa probiotskim delovanjem.
Otkriće kiselog mleka pripisuje se bugarskim stočarskim plemenima koja su s ovim čudesnim napitkom upoznali narode Osmanskog carstva, preko kojih je dospeo u Zapadnu Evropu.
Čovek je odvajkada u svojoj ishrani koristio celo zrno žitarica. Tek je moderna tehnologija i otkriće čeličnih valjaka za preradu pšenice 1830. godine zamenilo klasične kamene mlinove i dovelo do masovne proizvodnje belog brašna.
Kako biste sprečili dobijanje suvišnih kilograma, važno je da “prazne kalorije” svedete na minimum.
Mediteranski narodi od davnina koriste maslinovo ulje u svojoj ishrani i manje obolevaju od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i malignih bolesti organa za varenje, što su pokazala i razna istraživanja.
Otkriće kiselog mleka pripisuje se bugarskim stočarskim plemenima koja su s ovim čudesnim napitkom upoznali narode Osmanskog carstva, preko kojih je dospeo u Zapadnu Evropu.
Kada je u pitanju izbor zdrave hrane i polemika o tome koja je uopšte zdravija varijanta neke namirnice i proizvoda, mišljenja stručnjaka su podeljena. Međutim, ono što se sa sigurnošću može tvrditi, bar kada je izbor zdravije varijante šećera u pitanju, je da uvek prednost treba prednost dati smeđem šećeru, umesto belom.
Kad god se preporučuje pravilna ili dijetalna ishrana, pirinač predstavlja osnovnu namirnicu. Pored toga što je pun belančevina i vitamina, ima nisku kaloričnu vrednost, a iako ne raste u svim krajevima sveta, omiljen je na celoj planeti.
Čajevi su bogati antioksidansima, polifenolima i ostalim zdravim sastojcima, pa su zato najbolji izbor kad poželite da se bacite na dijetu. Nekoliko šolja dnevno mogu učiniti čuda za vašu liniju!
Koliko je riba zdrava, verujemo da vam je svima jako dobro znano. Riba obiluje proteinima i zdravim masnim kiselinama i kao takva predstavlja suvi izvor zdravlja. A na samom vrhu neprikosnoveno se nalazi skuša. A zašto je skuša tako posebna?