B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Vlaga i buđ neprijatelji vašeg zdravlja

autor: Gomex | 03.03.2022
Vlaga i buđ neprijatelji vašeg zdravlja

Svako domaćinstvo „proizvodi” određenu količinu vlage. Sobna temperatura od 22 stepena i procenat vlažnosti vazduha od 45% smatraju se optimalnim, međutim kod mnogih je vlaga tolika da direktno utiče na pojavu buđi. Budite oprezni…

Nakon kuvanja i tuširanja uvek je potrebno provetriti prostorije. Kondenzacija na prozorima ili ogledalima znak je da je vlaga povećana. Disanje, znojenje, sobne biljke i kućni ljubimci takođe doprinose povećanoj vlazi. Stoga, kada ste u šetnji, iskoristite priliku da provetrite prostor. Zimi već nakon tri do pet minuta provetravanja vazduh će biti zamenjen. U proleće i jesen, provetravanje traje nešto duže (deset do dvadeset minuta). Iz zdravstvenih i higijenskih razloga, vazduh u životnom prostoru treba menjati više puta dnevno. 

Uticaj vlage i buđi na zdravlje

Na povećanu vlažnost u stanu posebno su osetljive meteoropate, osobe koje na nepovoljne klimatske uslove reaguju promenom raspoloženja, malaksalošću i drugim fizičkim tegobama. Teško je podnose starije osobe i bolesnici sa hroničnim bolestima srca i krvnih sudova, disajnih organa i zglobova, a naročito deca. Jedan od glavnih neprijatelja je sušenje veša u kući koje izrazito povećava procenat vlage, što dalje uzrokuje i pojavu plesni. Ako ste u mogućnosti, izbegavajte sušenje veša u kući. 

Vlažni stanovi pogoduju nastanku bolesti disajnih organa, tuberkuloze, reumatizma i astme, a takođe je dokazano da vlažni stanovi loše utiču i na psihu. Većina bolesnika obolelih od neuroze, depresije i psihoze živi u vlažnim i nedovoljno osvetljenim stanovima. Deca su još osetljivija, naročito bebe. Najčešće obolevaju od bronhijalne astme, različitih alergija i kožnih bolesti.

Kako da se rešite vlage i buđi

Prva i osnovna stvar kad je u pitanju buđ jeste da se rešite vlage. Zato je veoma važno da se zidovi dobro isuše. Tek onda možete krenuti sa samim čišćenjem. Da biste sprečili dalji nastanak buđi, koristite sredstva koja će smanjiti vlažnost vazduha ili klima uređaje, posebno u toplijim i vlažnim klimatskim uslovima. Takođe, svakodnevno provetravanje stana je od posebne važnosti. Kupatilo je veliki izvor vlage i mesto gde gljivice opstaju. Da bi se u njemu izbeglo nakupljanje vlage, za vreme pranja veša trebalo bi otvoriti vrata od kupatila. Posle kupanja, kupatilo dobro provetrite i iznesite vlažne peškire.

Kada se pojavi buđ, problem treba hitno sanirati. Boravak u prostorijama u kojima ima buđi može uticati na zdravlje. Neki od simptoma su groznica, grip, umor, respiratorna disfunkcija, povremeno krvarenje iz nosa, vrtoglavica, glavobolja, povraćanje, proliv, pa čak i oštećenje jetre.