B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Ishrana odojčeta

autor: Gomex | 17.02.2022
Ishrana odojčeta

Kada je u pitanju ishrana novorođenčeta (od 0 do 6 meseci), poznato je da je dojenje ubedljivo najbolje rešenje. Nakon tog perioda, uz majčino mleko, potrebno je dodavati i drugu hranu kako bi dete pravilno raslo i razvijalo se. Sva ta uputstva umeju da budu i pomalo zbunjujuća, ali potrudićemo se da u nastavku teksta razrešimo sve vaše dileme…

Uvođenje čvrste hrane ne treba da bude opterećenje

Uvođenje čvrste hrane ne treba da bude opterećenje ni za dete, ni za mamu. Potrebno je mnogo strpljenja i upornosti. Pri izboru namirnica uzima se u obzir godišnje doba, navike u porodici, ekonomski činioci… Dohranjivanje prvo počinje sa pirinčem, zatim povrćem, supama od mesa, a zatim i voćnim kašama.

Naravno, kad se u bebin jelovnik uvodi nemlečna ishrana, postoje određena pravila o kojima treba posebno voditi računa. Nove namirnice daju se uvek u jutarnjim časovima, kako bi se do večeri mogla uočiti eventualna alergijska reakcija. Novu hranu obavezno uvodite postepeno da se beba polako navikava na ukuse. U početku, bebi možete davati male količine hrane (1-2 kašičice), a zatim polako povećavajte količinu (15-30 kašičica). Savetuje se da navikavanje na novu namirnicu traje između tri i pet dana. Hrana mora biti sveže kuvana, u početku pasirana, gnječena, a zatim sitno seckana. U hranu za bebe nikako nemojte dodavati so i šećer.

Žitarice

Žitarice su izvor ugljenih hidrata, gvožđa, kalcijuma, vitamina i u ovu grupu spadaju pirinač, ovas, raž, pšenica, kukuruz, ječam. Količina koja se daje treba da prati uzrast bebe. 

Povrće

Povrće se obično kuva. U početku se daje bez zaprške, uz dodatak majčinog mleka, a kasnije se može dodavati malo maslaca ili kap-dve ulja. Prvo se uvodi kaša od krompira, a zatim spanać, tikvice, šargarepa, bundeva…

Meso

Meso se u početku daje kroz supu. Potom se uvode i meso i mesne supe od piletine, teletine i ćuretine. Meso treba da bude samleveno, očišćeno od masnoće i žilica, dok je kasnije dovoljno sitno ga iseckati. 

Voće

Voće se u početku kuva. To može biti kompot ili sok od voća, a kašice su takođe odličan izbor. Kasnije se daje i voće u sirovom stanju, s tim što je neophodno birati zrele, sveže plodove. Detetu prvo treba ponuditi voće sa našeg podneblja - jabuke, breskve, kajsije, šljive, kruške.

Crveno voće (jagode, maline, kupine), kivi, mandarine, narandže, limun, med, orahe, bademe, lešnike, belanca, školjke, paradajz, konzerviranu hranu i ribu ne treba davati pre nego što dete navrši godinu dana, zbog mogućih alergijskih reakcija.

Stručnjaci tvrde da bebu ne treba hraniti kad odbija hranu. Takođe, savetuje se da dete od početka jede za stolom sa ostalim članovima porodice.