B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Ljubav ili zaljubljenost?

autor: Aleksandra Golubović | 22.03.2018
Ljubav ili zaljubljenost?

Kako bi glasila definicija LJUBAVI sa kojom bi se svi ili bar većina mogla složiti? U svakom slučaju, za dvoje ljudi koji započinju i grade svoj partnerski odnos, važno je da Ljubav doživljavaju i tumače na sličan način. Od toga u velikoj meri zavisi da li će odnos uspeti. Na početku odnosa pretežno upravlja hemija i neretko zaljubljeni ovaj intenzivan doživljaj prijatnosti poistovećuju sa Ljubavlju. Može se reći da je naše prvo ljubavno iskustvo - doživljaj voljenosti duboko isprepletano i “trajno” u memoriji povezano sa doživljajem zadovoljstva.

U tome se i kriju odgovori na pitanja, zašto su očekivanja od ljubavne veze povezana sa doživljajem zadovoljstva, da partner uvek treba da prepozna i udovolji našim potrebama i željama. Da bi doživeli prijatnost ili zadovoljstvo potrebno je da prestane neprijatnost odnosno nezadovoljstvo. Ako je Ljubav esencija našeg postojanja, iz čijeg izvora smo potekli sa bezuslovnim pravom na korišćenje ovog izvora, otkud to da Ljubav poistovećujemo sa doživljajima koji su proizvod naučenih logika i opisa šta je Ljubav?

Dakle, desi se fizička privlačnost, opisani biohemijski procesi obave svoje u skladu sa glavnim zadatkom, a to je povezivanje sa drugom osobom, objektom  želje. Veruje se da ova faza opijenosti traje između osamnaest meseci do četiri godine, kada telo sve više postaje imuno (kao i kod svake zavisnosti) na stimuluse.

Šta je sledeće? Upravo nakon ove faze u najvećoj meri sudbinu odnosa određuju naša uverenja o Ljubavi. Oni koji zaljubljenost i ljubav poistovećuju tada ovu krizu mogu da prevaziđu odlukom tako što će pronaći drugu/gog partnerku/ra kao novi izvor zadovoljstva=ljubavi. Najčešće te osobe u ovoj fazi odnosa izjavljuju da je nestalo želje, strasti i da je to razlog zbog kojeg je odnos neodrživ. Ustvari osoba je poistovetila sebe sa objektom želje te kada se suočila sa gubitkom doživljaja uzbuđenja prema partneru nesvesno se suočila sa iracionalnim strahom od gubitka samoLjubavi. Neretko iz takve logičke konstrukcije želja prerasta u požudu.

Istina je da strast u vezi nikada više ne može biti onog intenziteta kao na samom početku veze. Sa druge strane razumljiva je želja za uzbuđenjem u partnerskom odnosu koja je jedna od glavnih komponenti partnerskog odnosa. Svaki par koji je u dugogodišnjem odnosu suočava se u nekim periodima sa ovom vrstom krize. Ako su ostali aspekti veze stabilni, treba uzeti u obzir da je vaš mozak zapamtio stanje i efekte biohemijskog poremećaja sa početka veze. Na vama je da pronađete način kako podstaći nervne puteve koji vode do centra u mozgu u kome je zapisan ovaj poremećaj razvijen u odnosu na partnera. Zaljubljenost je jedan deo puta Ljubavi koja pruža najuzbudljiviji period partnerskog odnosa.

Ljubav ne možemo odrediti samo zaljubljenošću, niti bliskošću, niti privrženošću. Ona je osnovno stanje bića i uma i svoj puni smisao dobija kroz potpunu autonomiju ličnosti.

Baveći se istraživanjem opsesivno kompulzivnog poremećaja i nivoa serotonina hormona zadovoljstva, kod osoba sa ovim poremećajem, Donatella Marazziti slučajno je došla do zanimljivog otkrića - nivo serotonina, kod ovih osoba u padu je kao i kod zaljubljenih koji opsesivno razmišljaju o osobi u koju su zaljubljeni. Ovi rezultati su je podstakli da se više pozabavi hormonskim statusom zaljubljenih. Tako je ustanovila da je kod zaljubljenih povišen kortizol hormon stresa, dok je testosteron kod muškaraca u padu, a kod žena u porastu. Sve sugeriše na biohemijski poremećaj u mozgu zaljubljenih. Kortizol raste u odsustvu željene osobe, dok prilikom susreta, pogleda, dodira, nivo oksitocina, hormona ljubavi i sreće naglo raste čak duplo više nego što se meri kod trudnica. Poznato je da oksitocin doprinosi razvoju uspostavljanja neraskidive veze između majke i deteta. Nivo oksitocina doprinosi većem ili manjem doživljaju vezanosti za drugu osobu, privrženosti, redukuje kortizol i smanjuje doživljaj straha pa postajemo opušteniji i otvoreniji.

Čini se da nas je priroda opremila potrebnim neurotransmiterima kako bi voleli i bili srećni, i da je dovoljno samo da se pojavi “prava” osoba koja će aktivirati ove hemijske procese za proizvodnju Ljubavi.