B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Darivanje izraz istinske bliskosti

autor: Aleksandra Golubović | 20.12.2018
Darivanje izraz istinske bliskosti

Verujem da vam se mnogo puta dogodilo da vas neki predmet, knjiga, biljka, određena tema u razgovoru... podseti na dragu, blisku osobu, prijatelja i pomislite da bi je baš time mogli obradovati. A onda najčešće već sledećom pomisli -  ima vremena, pokloniću mu/joj za rođendan, godišnjicu, Novu godinu... otpišete važnost svoje želje!

Da li je suština kupiti ili želeti pokloniti?

Dođu ti datumi kada je red da se poklanja, tada najčešće budete u žurbi, fokusirani na neke važne stvari, poslove, nemate dovoljno vremena i novca i kupovina poklona postane mučna, svede se na - moram nešto kupiti, ne mogu „praznih ruku“, red je... A da li je suština kupiti ili želeti pokloniti?  Bez svesne želje da darujete zapostavljate realnu sliku svog prijatelja, drage osobe i onoga što bi ga istinski obradovalo, onog što čini njegov karakter posebnim. Takođe, tako zanemarujete i sve ono što čini vašu vezu kvalitetnom. 

Pripisujući važnost savremenom stilu života, jure se rokovi, vodi računa o ispunjavanju poslovnih obaveza,  jer na taj način obezbeđuju se plate od kojih se živi. Šta je sa kvalitetom života kojim živite? Kraj godine, period kada svi svodimo nekakve račune, pitamo se jesmo li ostvarili važne ciljeve koje smo postavili prethodne godine. Opet je akcenat na pitanju koliko sam uspešan bio ove godine, a čini se da većina uspeh meri zaradom (novac, sertifikati, bodovi, lajkovi) ili pak poslovnim postignućem odnosno statusom, ugledom koji je postignut u poslovnom okruženju. Koliko ste uspešni u prethodnoj godini kao suprug/a, roditelj, sin/ćerka, prijatelj, komšija? Kako li se to može izmeriti, pokazati, dokazati?

Darivanje vremena kao najlepši poklon!

Za početak, darivanjem svog vremena! Očigledno je da je um savremenog čoveka ozbiljno ugrozio fenomem darivanja! Kupovinom poklona jer je red, realno kupujemo sebi još više vremena da nastavimo sa svojom idejom o sopstvemom uspehu - bildovanjem Ega tako što smo nezasiti prisvajanja pažnje najčešće od onih kojima smo korisni, odnosno onih kojima smo samo deo puta do njihovog uspeha.

Ako vam ovo sve deluje tužno, dobro je! Znači da je jezgro vaših istinskih vrednosti očuvano! Znači da je očuvan onaj deo ličnosti sa kojim se rađamo, a to je potreba za iskrenom bliskošću sa onima kojima smo dobri takvi kakvi jesmo makar i neuspešni. Kako stvari stoje, praznici su prilika da se odmorimo od jurnjave za uspehom, da se zabavimo i da nadoknadimo vreme sa porodicom i prijateljima, a onda kada praznici prođu ponovo u trku za novim pobedama. To je upravo put koji vodi u stanje koje definišemo postprazničnom depresijom, o čemu sam pisala ranije.

Dozvolite sebi da narednih dana razmišljate o dragim osobama, o njihovim željama, o onome što ih raduje, što im podstiče radoznalost, o onome što ih opušta. Obratite pažnju na njihove žalbe, frustracije. Ne znači da treba da udjete u kostim superheroja koji odnosi sve brige, rešava sve probleme i ispunjava sve želje. Biće dovoljno da sa pažnjom saslušate osobu i darovali ste joj razumevanje za njena osećanja; pogledaćete zajedno film, možda samo ćaskati, slušati muziku, šetati i darovali ste joj dozvolu da se opusti i relaksira kad god poželi. Kupiti nešto, tako  gubi važnost, što i zaslužuje, a važnost preuzima – želim da dam, darujem, poklonim!

Suština poklanjanja jeste razumevanje, potvrda koliko se poznajemo i koliko smo važni jedni drugima. Nema većeg dara od međusobnog razumevanja. Uživajte u izboru poklona, jer vaša radost prilikom izbora poklona jedini je pravi pokazatelj  da birate srcem i da ste na pravom putu da obradujete dragu osobu. Neka ovi praznici budu samo povod da uživate u lepoti darivanja!