B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Vreme je za vitamin D

autor: Dr Slavica Bekić | 26.09.2019
Vreme je za vitamin D

Upijamo poslednje sunčeve zrake, radujemo im se i pripremamo polako za novo godišnje doba. Izvlačimo džempere i jakne, a ono tanko i lepršavo spremamo u ormare.

Pored razmišljanja o odeći, treba da razmišljamo i o potrebama našeg organizma, a naročito organizma naših najmilijih, naše dece. Kada sunca nema dovoljno, ne proizvodi se vitamin D u količini koja je potrebna organizmu koji raste.

Vitamin D doprinosi jačim kostima

Vitamin D se stvara u koži pod dejstvom sunčevih zraka. Da bi se dovoljno stvarao u koži potrebno je za osobu bele kože svakodnevna direktna izloženost suncu najmanje 5-15% površine tela (to bi bilo ruke i lice ili ruke i noge) u trajanju od 10-15 minuta oko letnjeg podneva u umerenom klimatskom pojasu, pod uslovom da koža nije tretirana kremama sa zaštitnim faktorom. 

Postoje dva prirodna oblika vitamina D. Jedan je biljnog porekla ergokalciferol, a drugi proizvodi čovek i više životinjske vrste, holekalciferol, koji je ujedno i mnogo aktivniji od ergokaciferola.

U područjima kao što je naše sa umerenom ili hladnom klimom novorođenčad, odojčad i mala deca ne mogu da se iznose tokom cele godine golišava, pa stvaranje vitamina D u koži nije dovoljno. Vitamina D takođe nema dovoljno u majčinom mleku, a veoma je bitan za razvoj bebinih kostiju i zubnog tkiva. On reguliše metabolizam kalcijuma i fosfora. Ako nema dovoljno vitamina D u organizmu dolazi do poremećaja mineralizacije kostiju koje rastu, odnosno do oboljenja koje nazivamo rahitis.

Ranije su deca često obolevala od rahitisa. Danas se to retko dešava zbog dobre i redovne prevencije vitaminom D. Dodaje se u vidu uljanog rastvora ili u sastavu mlečnih formula kojima se hrane bebe ako nisu na prirodnoj ishrani. Najprirodniji i najbolji je uljani rastvor, jer je vitamin D rastvorljiv u mastima, a nije rastvorljiv u vodi, te se u tom obliku najbolje iskoristi u organizmu.

Preparati vitamina D

Na našem tržištu postoji dosta preparata vitamina D u raznim oblicima i pakovanjima. Svakako je za najmlađi uzrast potreban kvalitetan preparat. Na našem tržištu je to BabyGuard D3, koji u jednoj twist off kapsuli sadrži 400 IJ uljanog rastvora vitamina D3, što je i preporučena dnevna doza ovog vitamina za rast i razvoj bebinih kostiju i zubnog tkiva. Kapsula se lako otvori i sadržaj istisne direktno u bebina usta ili pomešan sa malo majčinog mleka da kašikicom, svakog dana u isto vreme.

Prevencija u našoj zemlji počinje već u novorođenačkom uzrastu od 8.og dana života sve do kraja 1.g. života, a u 2.oj i 3.oj godini života tokom zimskih meseci, od novembra do aprila. Novembar je mesec koji obeležava početak perioda bez sunčevih zraka, a mart obeležava njegov kraj.

Preporuka Američke Akademije za pedijatriju 2008.g. je da dnevne potrebe vitamina D za decu od 0-18g. budu 400 IJ na dan ( 1 twist off caps BabyGuard D3).

Preporuke Instituta za medicinu SAD u 2011.g. su da se od navršene 1.g.života do 18.-te uzima 600 IJ vitamina D, ista doza vredi i za trudnice i dojilje, kao i za sve osobe uzrasta od 19-70 g , a od 70.g. po 800 IJ dnevno. Najbolje u obliku holekalciferola, 800 IJ sadrže dve twist off caps BabyGuard-a. 

Osim u preventivne svrhe vitamin D se koristi i u mnogim oboljenjima u znatno većim dozama i kao lek.

Dokazano je da je nedostatak vitamina D kod starije dece i odraslih povezan i sa nekim autoimunim bolestima kao što su reumatoidni artritis, šećerna bolest, multipla skleroza, psorijaza, ekcem i mnoga druga oboljenja. Pored toga ima ulogu i u prevenciji karcinoma regulišući rast i deobu ćelija.