B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

U susret zimi sa vitaminom D

autor: Dr Slavica Bekić | 01.11.2017
U susret zimi  sa vitaminom D

Često se roditelji pitaju zašto je potrebno da njihova beba dobija vitamin D i šta je to što ga čini neophodnim za bebin razvoj?

Vitamin D je jako bitan za bebine kosti jer reguliše metabolizam kalcijuma i fosfora, a ako ga nema dovoljno u organizmu, dolazi do poremećaja mineralizacije kostiju koje rastu tj. do oboljenja koje nazivamo rahitis. Pored toga, vitamin D ima značajnu ulogu u regulaciji imunog sistema i modulaciji imunog odgovora, te očuvanju ravnoteže celog organizma pa se može slobodno reći da je on i čuvar našeg zdravlja.

Vitamina D nema dovoljno u majčinom mleku, ali se on stvara u koži pod dejstvom sunčevih zraka pa se naziva i „sunčani vitamin“. Da bi se dovoljno vitamina D stvaralo u koži potrebno je svakodnevno sunčanje 10-15 minuta tokom cele godine.

U područjima kao što je naše sa umerenom ili hladnom klimom, odojčad ne mogu da se iznose tokom cele godine potpuno golišava, pa stvaranje vitamina D u koži ne zadovoljava potrebe organizma koji raste. 
Ranije su zbog toga odojčad često obolevala od rahitisa.

Danas se to retko dešava upravo zbog dobre prevencije u vidu dodavanja vitamina D. Dodaje se u vidu kapi ili u sastavu mlečne formule kojom se hrane bebe ako nisu na prirodnoj ishrani.

Izuzev u preventivne svrhe vitamin D se koristi u nekim oboljenjima u znatno većim dozama i kao lek. Takođe je dokazano da je nedostatak vitamina D kod starije dece i odraslih povezan i sa nekim autoimunim bolestima kao što su reumatoidni artritis, šećerna bolest, multipla skleroza, psorijaza, ekcem i mnoga druga oboljenja. Pored toga ima ulogu i u prevenciji karcinoma regulišući rast i deobu ćelija. Učestvuje u skoro svim vitalnim procesima u organizmu, te se svrstava u prohormone i odgovoran je za rast skoro svake ćelije. Ima ga i u mnogim namirnicama kao što je morska riba, riblje ulje, jaja, naročito žumance, te u mleku i mlečnim proizvodima.

Zbog svega ovoga, da bi vaše bebe imale pravilan razvoj i porasle u zdrave mlade osobe sa dobrim mirazom za odraslo doba, ne zaboravite na vitamin D te ga dajte vašoj bebi svaki dan od 1-3 kapi (u zavisnosti od preparata) počevši od 15-og dana do kraja prve godine života, te u drugoj godini od novembra do aprila.

Vitamin D se bebama daje svakodevno od 15-og dana do kraja 1. godine života i u toku zimskih meseci tokom 2. godine života od novembra do aprila. Novembar je mesec koji obeležava početak perioda bez sunčevih zraka, a mart obeležava njegov kraj. Daje se u vidu uljanih kapi 400 IJ. U zavisnosti od preparata tj. njihove jačine to su obično od 1 do 3 kapi dnevno. Najprirodniji i ujedno najbolji je uljani rastvor, pošto je vitamin D rastvorljiv u mastima, a nije rastvorljiv u vodi, ali ako nije dostupan uljani može se davati i vodeni rastvor.