B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Šta uzrokuje grip i kako ga prepoznati?

autor: Dr Slavica Bekić | 07.02.2019
Šta uzrokuje grip i kako ga prepoznati?

Grip je bolest slična običnoj prehladi, ali sa težim simptomima. Oboleli je zarazan dan pre pojave simptoma i tokom trajanja bolesti. Traje obično 5 do 7 dana, a kod malog deteta neretko i duže. Izazivaju ga Influenza virusi iz porodice Orthomyxoviridae. Najpoznatiji tipovi su A,  B i C a postoje i podtipovi koji su označeni brojevima. Influenca A i B uzrokuju epidemiju bolesti. Influenca C uzrokuje bolesti gornjeg disajnog puta. Influenca tip A i B su virusi koji cirkulišu na godišnjem nivou.

Svake godine je aktuelan drugi virus, skloni su mutiranju te je tako i borba organizma protiv njih otežana. Virus gripa se lako i brzo širi po celom organizmu obolelog deteta, a na tom putu ponekad dolazi i do komplikacija, najčešće u vidu upale sinusa, srednjeg uha, pluća ili bakterijske upale grla, a retko i neke teže komplikacije. Put prenosa je najčešće kapljični. Virusi se nalaze u kapljicama pljuvačke koje se izbacuju u spoljnju sredinu kijanjem i kašljanjem. Takođe se bolest prenosi i putem prljavih ruku direktnim kontaktom sa obolelim.

Grip kod dece

Zimi se lakše i brže širi među decom jer deca u ovom periodu godine borave više u zatvorenim prostorijama kao što su vrtići, škole i igraonice. Takođe se lako i brzo šire boravkom u malim, zadimljenim, hladnim i neprovetrenim prostorijama. Period inkubacije je najčešće 48-72h ali može biti i kraći. Bolest počinje naglo iz punog zdravlja groznicom i povišenom telesnom temperaturom, konjuktivitisom, lošim opštim stanjem, malaksalošću, zatim gušoboljom, kijanjem i kašljanjem, a neretko se javi  glavobolja i povraćanje. Veća deca se često žale i na bolove u kostima i mišićima. Karakteristčno je da je temperatura visoka i da se teško snižava čak ponekad nakon davanja lekova za sniženje telesne temperature zna i da poraste i tada je potrebno rashlađivanje deteta mlakim oblogama ili kupanjem u mlakoj vodi. Povišena temperatura obično traje 2-4 dana.

U slučaju povraćanja može doći do dehidracije, te je potrebna nadoknada tečnosti. Hrana treba da je lako svarljiva, a količina po želji deteta. Nasuprot tome unos tečnosti u vidu mlakih napitaka, vode i voćnih sokova treba da je pojačan. Kijanje i kašljanje je korisno jer se na taj način izbacuju čestice virusa iz disajnog puta te ga ujedno i čiste. S druge strane kašalj može biti uporan i jak, a često se javlja noću i ometa san deteta. U tom slučaju se može dati detetu sirup za smirivanje kašlja pred spavanje.

Da bi se izbegla pojava suvog i nadražajnog  kašlja potrebno je da prostorija u kojoj dete boravi bude provetrena, da vazduh bude vlažan i da u prostoriji nema duvanskog dima. Redovna toaleta nosa je od velikog značaja u cilju sprečavanja nastanka bakterijskih komplikacija tokom gripa. Vitamin C je koristan, jača imunitet i odbrambene sposobnosti organizma pa ga treba uzimati u većim količinama u prevenciji i lečenju gripa, najbolje u vidu prirodnog vitamina C (limun, narandža, kivi, đumbir, paprika, kupus). Takođe je veoma važno mirovanje, odmaranje, dobar unos tečnosti i dobra lična higijena kao i higijena prostorija u kojim boravimo.

Grip izazivaju virusi

Grip izazivaju virusi, na njih ne deluju antibiotici te ih ne treba ni davati deci za lečenje gripa. Terapija je simptomatska što znači da se bazira na otklanjanju simptoma bolesti. Snižavanje telesne temperature ako je povišena preko 38,5 step C davanjem lekova na bazi paracetamola i ibuprofena koji ujedno i otklanjaju glavobolju i bol u mišićima. Deca bi se trebala osećati bolje kod blažeg gripa već nakon 48-72h.

U slučaju da visoka telesna temperatura, loše opšte stanje deteta i drugi snažni simptomi potraju, treba potražiti pregled pedijatra. Vaš pedijatar će na osnovu anamneze i pregleda deteta ustanoviti radi li se o komplikacijama gripa i odrediti terapiju koja je u tom slučaju najbolja za vaše dete. Najbolji način prevencije težih oboljenja usled gripa je vakcinacija vakcinom influence u ciljnoj populaciji. Pored preporuka za vakcinaciju posebno ugroženih grupa dece sa hroničnim bolestima, preporuka je i da se vakcinišu sva zdrava deca koja će biti uzrasta 6-23 meseca za vreme sezone gripa.