B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Sport je dobar za razvoj deteta!

autor: Dr Slavica Bekić | 03.05.2017
Sport je dobar za razvoj deteta!

Stiglo je proleće, kroz oblake se stidljivo promalja sunce. Njegovi zraci mame decu a i roditelje napolje. Kako kvalitetno iskoristiti nadolazeće lepe dane, da boravak napolju bude ugodan, koristan i kvalitetan?

Najbolje je decu postepeno kroz igru uvesti u nove sportove koji bi pored zabave bili korisni i za dečije zdravlje. Isto tako je jako važno da detetu u najranijem detinjstvu sport postane sastavni deo života jer jednom stečena navika se lako nastavlja i održava i u odraslom dobu.

Preporuka je da dete provede u toku dana barem 60 minuta u sportskim aktivnostima. Te aktivnosti treba da su deci zabavne, da im pričinjavaju zadovoljstvo, opuštaju ih i da budu izvor njihove radosti, a nikako da im to bude opterećenje ili izvor frustracija.

Zbog svega toga treba pažljivo osmisliti koji je to sport najbolji za vašeg mališana. Nikako se ne rukovoditi svojim željama ili trenutnoj popularnosti i profitabilnosti pojedinih sportova, jer je svako dete posebno na svoj način, nema svako ista interesovanja i iste psihofizičke sposobnosti. Pažljivo procenite talenat i interesovanje vašeg deteta, pa zajednički odlučite sta bi to njega najviše zainteresovalo i u čemu bi se ono najbolje pronašlo. Takođe, procenite da li je više za individualan ili ekipni sport.

Nikako ih ne prisiljavajte da istraju ako žele da napuste sport. Ponajpre porazgovarajte sa detetom, pokušajte da zaključite u čemu je problem i dajte mu vremena da sam odluči hoće li ostati u tom sportu ili će se odlučiti za neki drugi. Deca su nestrpljiva, znatiželjna i sklona promenama interesovanja. Stoga ih treba pratiti i postepeno usmeravati ka sportu koji najviše odgovara njihovim sposobnostima.

Psihofizički su spremni za bavljenje ekipnim sportovima u uzrastu od 6-10 godina. Kod nas je to uzrast od 7 godina, odnosno vreme polaska u školu.

Pustite decu da se igraju i da se bave sportom!

Deca koja se bave bilo kojim sportom su zdravija, pokazuju sve statistike. Sport jača i duh i telo, podstiče razvijanje psihofizičkih veština, koordinaciju pokreta, uči ih da je život sazdan od pobeda i poraza, pruža saznanje o potrebi i koristi timskog rada, a svakako doprinosi i boljem i lakšem sklapanju poznanstava i prijateljstava.

Pored svega toga, sport doprinosi boljem razvoju i jačanju koštano-mišićnog sistema, sprečava pojavu gojaznosti, a kasnije u životu smanjuje rizik za pojavu kardiovaskularnih bolesti, arterioskleroze i dijabetesa tipa 2.

Zato ne čekajte mnogo - vreme je za sport!