B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Prirodno do boljeg imuniteta!

autor: Dr Slavica Bekić | 24.10.2019
Prirodno do boljeg imuniteta!

Nova školska godina je uveliko počela. Taman kada su se deca prilagodila na kolektiv i počela bez suza da ostaju u vrtiću, krenule su nove brige. Tri dana u vrtiću, sedam dana kod kuće, prehlada za prehladom i tako u krug.

Šta učiniti da borba sa ponavljanim infekcijama bude lakša, a boravak u kolektivu bez većih izostanaka, a sve da bude prirodno i bez ometanja razvoja imunog sistema kod deteta?

Najpodložniji ponavljanim infekcijama su oni najmlađi

Što se dete ranije uključi u kolektiv infekcije su češće. Njihov imuni sistem je u razvoju, potpuno nespreman za priliv velikog broja infektivnih agenasa (virusa i bakterija, gljivica) do četvrte godine. Nakon toga im je odbrana nešto bolja, a tek sa 6 godina imuni sistem kod deteta donekle je nalik imunitetu odraslih.

Ovaj period učestalih infekcija traje nekada i tokom cele prve godine boravka deteta u kolektivu sa vršnjacima. Ponavljaju se čak i sedam do devet puta godišnje. Baš upravo zbog toga je ovih dana najaktuelnija tema za roditelje - kako uticati na pojačanje imuniteta dece i poboljšati odbrambene snage organizma.

Uvek je najbolje na prirodan način. Imunitet u razvoju treba da se tek formira, zato ga ne treba ometati veštački. Najbolja stimulacija za razvoj imuniteta kod dece je pravilna ishrana. To podrazumeva ishranu bogatu mineralima i vitaminima, što se postiže pre svega svakodnevnim unosom svežeg voća i povrća.

Ishranom do imuniteta

Tako na primer borovnica uništava bakterije, kajsija je bogata vitaminom A i ima antianemičko dejstvo. Malina otvara apetit. Beli luk ima jako antibakterijsko dejstvo, čak šireg spektra i od penicilina, cvekla i pasulj su bogati gvožđem, paradajz i banana kalijumom, paprika i kupus su odličan izvor vitamina C. Nutricionisti kažu da je voće najbolje davati deci između obroka, pola sata pre ili posle obroka.

Pored ishrane na poboljšanje imuniteta mogu uticati i preparati na bazi prirodnih bakterija. One deluju na limfno tkivo u crevima, koje je ujedno i najveći proizvođač imuniteta kod dece, pa tako podstiču njihov lični imunitet na lučenje, potpuno prirodno. Takvi preparati postoje gotovi na tržištu (ProbioKid immuno) jedna kesica dnevno je dovoljna, a mogu da ga uzimaju deca svih uzrasta, kao i trudnice u poslednjem trimestru zbog jačanja svog imuniteta i imuniteta bebe, kao i majke koje doje. Da bi se postigao optimalni efekat, treba ga deci davati nekoliko uzastopnih meseci.

Ako se ustanovi da je dete malokrvno ili da ima nedostatak nekog vitamina, u tom slučaju se može korigovati dodatkom istog u vidu sirupa, po savetu i pod kontrolom pedijatra.

Održavanje higijene

Pored svega ovoga, veliku ulogu u borbi protiv infekcija ima svakako i dobra higijena ruku, nosa i usta dece. Takođe je veoma značajno dobro održavanje higijene prostorija u kojima deca borave i dobre lične higijene osoblja koje učestvuje u njihovoj nezi i ishrani.

Da bi sve funkcionisalo kako treba u vrtićima važi pravilo da deca pre uključivanja u kolektiv moraju biti pregledana od strane pedijatra i zdrava. Nakon svake preležane infekcije moraju takođe da donesu pedijatrijski izveštaj da su izlečena, kako bi se sprečilo dalje širenje infekcije u kolektivu.

Kako bi se očuvalo dobro zdravlje  dece, potrebno je zajedničko delovanje roditelja i osoblja koje učestvuje u njihovoj nezi i ishrani tokom boravka u kolektivu. Učinimo da im boravak u kolektivu bude barem približno prijatan kao kod kuće!