B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Opstipacija zatvor kod deteta

autor: Gomex | 19.12.2019
Opstipacija zatvor kod deteta

Šta je opstipacija?

Opstipacija ili zatvor je poremećaj funkcionisanja creva kada se ona prazne sa dugim pauzama (dve ili manje stolica nedeljno), stolica je veoma suva i tvrda, velikog promera i detetu pravi značajno naprezanje pri pražnjenju ili ima najmanje jednu epizodu nekontrolisanog crevnog pražnjenja (prljanja veša) nedeljno i da to traje najmanje 2 meseca.

Neredovno pražnjenje debelog creva se javlja kod dece svih uzrasta. Često se javlja gubitak apetita, nadutost i bol u stomaku, sveža krv na stolici i prljanje veša. Ponekada je stolica suva i tvrda, često kao klikeri.

Zatvor je čest razlog poseta pedijatru, čak 3-5% od ukupnih pregleda. Smatra se da 5-15% dece pati od opstipacije, a najčešće se javlja u uzrastu od druge do četvrte godine. Kod 25-50% dece sa opstipacijom je isti problem prisutan kod još nekog člana porodice.

Najviše stolica ima u novorođenačkom uzrastu, prosečno 4 stolice dnevno. To se tokom prve godine života smanjuje, da bi se ustalilo u uzrastu od oko 4 godine. Kod nelečene opstipacije kod dece, u 25% slučajeva se problem sa pražnjenjem creva nastavlja i u odraslom dobu. Često se kod dece sa zatvorom zbog napinjanja javljaju i analne pukotine (fisure). Tada se javi i sveža krv na stolici, a pražnjenje postaje još bolnije i teže.

Tada je potrebno, nakon svake stolice, oprati guzu mlakom vodom i bebi sapunom, dobro obrisati i namazati kremom sa cinkom, koja utiče na bolju epitelizaciju. Uveče namazati pantenolom spolja i blago prstom namazati i iznutra oko 0.5 cm, radi bržeg zarastanja.

Uzrok i lečenje opstipacije kod dece

Ako zatvor duže traje, često je praćen nevoljnim ispuštanjem stolice zbog nagomilavanja i zadržavanja sadržaja u crevima, koji deca zbog bola nikada ne isprazne do kraja. Postepeno kružni mišić na analnom otvoru slabi i ne može da zadrži stolicu.

Ako se dokaže da uzrok u pražnjenju creva nisu anomalije ili oboljenjacreva, lečenje neće biti teško. Treba korigovati ishranu, povećati unos namirnica bogatih celulozom (šljive, smokve, urme, kupus, kelj, mekinje, crni hleb, mineralna ulja) i povećati unos tečnosti, kao i kretanje.

Crevna peristaltika se može stimulisati i masažom stomačića u smeru kazaljke na satu, te pokretima nogama, kao kod vožnje bicikla. Tople kupke takođe dovode do opuštanja trbušnih mišića. Sok od šljive i zaslađen čaj od kamilice takođe mogu biti veoma efikasani.

Postoje i laksativna sredstva koja se uvode po preporuci i pod kontrolom pedijatra, kao i preparati na bazi makrogola – polietilen glikol. On je bezbedan i bez neželjenih dejstava, zadržava vodu u crevima, omogućavajući lakše pražnjenje.

Dete treba podsećati da prazni creva svakodnevno nakon obilnog obroka, kada se i normalno pokreće peristaltika creva, ali bez pretnji i pritisaka. Ako postoji čep u crevu, mogu se upotrebiti mikroklizme na bazi mineralnih ulja i sapunice, ali ih treba upotrebljavati što ređe i pod kontrolom pedijatra. Nakon normalizacije, roditelji trebaju nenapadno tokom 6 meseci da prate ritam pražnjenja creva kod deteta.

Ako stolica izostane više od 10 dana, dete je nervozno i razdražljivo, žali se na bol u stomaku i ne prihvata obroke ili se pojavi veća količina krvi u stolici, potrebno je i obavezno javiti se na pregled pedijatru. Ako dete nema stolicu 14 i više dana, iako je sve normalno, takođe pravac pedijatar.

Zatvor može biti posledica neke anomalije ili bolesti creva, metaboličkih i hormonskih bolesti, te kao posledica nepravilne ishrane i smanjenog unosa vode. Kod dece koja uzimaju puno mleka, malo vode i nedovoljne količine čvrste hrane, zatvor se javlja zbog malo sadržaja u crevima, nedovoljno za pokretanje peristaltike. Kontrola pražnjenja se kod deteta uspostavlja u uzrastu od oko 18 meseci i pre tog perioda ne treba započinjati kontrolu defekacije, jer dete pre tog uzrasta ne shvata šta se od njega traži.