B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Obična prehlada

autor: Dr Slavica Bekić | 06.12.2018
Obična prehlada

Na pragu smo zime, radujemo se praznicima i zimskim čarolijama, a istovremno se pribojavamo virusa i prehlade. Rinovirusi su najčešći uzročnici obične prehlade kod odraslih, a i kod mlađe dece. Postoji 101 serološki tip rinovirusa, a svi oni su članovi porodice Picornaviridae, malih RNA virusa. Najbolje se identifikuju u uzorcima nosnog sekreta inficiranih osoba pomoću PCR metode.

Obična prehlada-kako se prenosi?

Rinovirusi su rasprostranjeni širom sveta i nije moguće predvideti serotip koji će izazvati bolest. Za bolest može biti odgovorno više serotipova istovremeno. U području sa umerenom klimom kao što je naše, infekcije se javljaju u godišnjim ciklusima, najčešće tokom kasne jeseni. Virusi se najčešće  otkrivaju u nosnom sekretu. Virus opstaje nekoliko sati u sekretima na rukama i drugim površinama. U tom periodu se lako prenosi kontaktom sa jedne osobe na drugu. Zaražavanje se dešava kada se prstima kontaminiranim inficiranim sekretima trljaju nosna sluznica i konjuktiva.

Takođe je lako širenje putem produženog kontakta sa aerosolom koji nastaju govorom, kašljem i kijanjem. Infekcija najverovatnije počinje u nosnom delu ždrela, pa se nakon toga širi napred prema nosnoj sluznici. Dva do četiri dana je umnožavanje virusa najintenzivnije i to je praćeno najintenzivnijom nosnom upalom. Period inkubacije traje obično od 2 do 4 dana, potom nastupa kijanje, začepljenje, curenje iz nosa,  grebanje i bol u grlu. U 30-40% slučajeva se javlja promuklost i kašalj. Simptomi su izraženiji prva dva do tri dana bolesti i traju u većini slučajeva jednu sedmicu. Kod 35% mlađe dece mogu trajati i duže od 14 dana. Rinovirusna RNA je takođe nađena u tečnosti srednjeg uva u 24% dece sa akutnom upalom srednjeg uva, često zajedno sa bakterijama. Pored Rinovirusa iste manifestacije daju i drugi virusi, pa se klinička dijagnoza može samo pretpostaviti. 

Obična prehlada-kako je treba lečiti?

U uobičajenom toku bolesti bez komplikacija se ne radi izolacija virusa, mada može da se izoluje virus PCR metodom u uzorcima sekreta iz respiratornog trakta. Lečenje obuhvata u prvom redu snižavanje telesne temperature ako je ona iznad 38,5 stepeni C, kao i kupiranje bola. To se postiže analgoantipireticima (Paracetamol i Ibuprofen). Curenje i zapušenost  nosa se sanira ispiranjem fiziološkim rastvorom kod odojčadi i nazalnim dekongestivima kod starije dece. Takođe u borbi sa virusima može pomoći i vitamin C, topli napici i kvalitetna ishrana.

Prevencija je najbolji način da se izbegne širenje prehlade među decom i odraslima. To se postiže pažljivim pranjem ruku, izbegavanjem kontakta nosa i očiju sa rukama, te kontakta sa obolelima od ove virusne infekcije. Takođe izbegavanje boravka u malim, zadimljenim, neprovetrenim i hladnim prostorijama može doprineti smanjenju širenja infekcije. Naravno jačanje odbrambenih snaga domaćina pravilnom i zdravom ishranom nije zanemarljivo!