B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Namirnicama pojačajte imunitet kod vašeg deteta

autor: Dr Slavica Bekić | 15.09.2016
Namirnicama pojačajte imunitet kod vašeg deteta

Septembar je mesec koji simbolizuje početak nove školske godine i polazak dece u vrtić. Nakon opuštenog letnjeg perioda, sa septembrom dolaze i mnoge brige. Pored brige o adaptaciji deteta na kolektiv tj. hoće li se uklopiti sa ostalom decom i vaspitačem, da li će dugo plakati i hoće li dobro jesti, javlja se i briga za zdravlje deteta i strah od čestih ponovljenih infekcija.

Ove brige su opravdane jer je polazak deteta u vrtić usko povezan sa pojavom čestih infekcija. Najčešće su to respiratorne i crevne infekcije kao i osipne bolesti. Ponavljaju se čak 7-9 puta godišnje i to je normalno u mlađem uzrastu. Ovaj period učestalih, ponovljenih infekcija često traje i tokom cele prve godine boravka deteta u kolektivu. Što se ranije dete uključi u kolektiv, infekcije su češće jer je njihov imunitet još uvek u razvoju a poprima donekle karateristike odraslih tek sa 6 godina. Kako možemo uticati na pojačanje imuniteta kod deteta i samim tim smanjiti rizik od ponovljenih infekcija, ovih dana je najaktuelnija tema za roditelje.

Evo nekih preporuka kako roditelji mogu podstaći imunitet svog deteta da brže reaguje, da se dete lakše izbori sa infekcijom, pa i da bolje odoleva novim napadima i da ih što brže i bezbolnije savlada.

U prvom redu i najprirodnije će to postići pravilnom ishranom. Ishrana deteta mora da bude bogata mineralima i vitaminima, a to se postiže svakodnevnim unosom, pre svega, svežeg voća i povrća.Tako npr. borovnica uništava bakterije, kajsija je bogata vitaminom A i ima antianemično dejstvo. Malina otvara apetit. Beli luk ima jako antibakterijsko dejstvo, čak šireg spektra i od penicilina. Cvekla i pasulj su bogati gvožđem. Paradajz i banana su bogati kalijumom. Paprika i kupus su odličan izvor vitamina C. Nutricionisti kažu da je voće najbolje davati deci između obroka, pola sata pre ili posle obroka.

Pored ishrane na poboljšanje imuniteta mogu uticati i preparati na bazi prirodnih bakterija, koje deluju na limfno tkivo u crevima (inače to je najveći proizvođač imuniteta) pa tako podstiču njihov lični imunitet na bolje lučenje. Takvi preparati postoje gotovi na tržištu raznih proizvođača (npr. ProbioKid Immuno).

Ako se pak ustanovi neki nedostatak vitamina ili se dokaže da je dete malokrvno, onda se to može korigovati dodatkom istog u vidu sirupa, ali pod kontrolom pedijatra.

Takođe postoje i homeopatski lekovi koji deluju preventivno u borbi protiv infekcija.

I naravno uvek vredi ona stara narodna izreka “čistoća je pola zdravlja”. Dobra higijena nosa, usta i ruku utiče svakako na smanjenje infekcija dece u kolektivu.

Šta mogu ustanove da urade na prevenciji širenja infenkcija?

Predškolske ustanove i same posvećuju veliku pažnju zdravstvenoj zaštiti dece. Vodi se računa o dobroj higijeni osoblja koje učestvuje u nezi dece, kao i prostora u kojem deca borave. Naročita pažnja se posvećuje principima zdrave ishrane. Pre polaska u vrtić sva deca budu pregledana od strane pedijatra. U cilju prevencije ponovljenih infekcija i širenja istih u kolektivu u vrtićima važi pravilo da deca nakon svake preležane infekcije, a pre ponovnog uključenja u kolektiv moraju doneti pedijatrijski izveštaj da su zdrava. Ipak, pored opšte brige za decu, jako je važna i roditeljska briga.