B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Limfadenitis-uvećanje limfnih čvorova

autor: Dr Slavica Bekić | 10.01.2019
Limfadenitis-uvećanje limfnih čvorova

Roditelji često tokom zimskih meseci, kada su infekcije gornjih disajnih puteva učestale, kod dece primećuju „kuglice“ na vratu. To ih uznemirava i ujedno je čest povod posete pedijatru.

Limfni čvorovi služe kao biološki filteri za strane čestice, a imaju važnu ulogu u pravilnom funkcionisanju imunog sistema. Bele krvne ćelije-limfociti uništavaju neželjene mikroorganizme koji su uzročnici bolesti, te tako brane organizam od toksina i drugih stranih organizmu. U njima se dešava specifična imunološka reakcija i stvaranje specifičnih antitela.

Limfadenitis-simptomi

Otok limfnih čvorova je prvi znak da se u njima nešto dešava. Kod dece je otok limfnih žlezda posledica reakcije limfnog tkiva koje drenira to područje na antigene (viruse i bakterije, a ređe i na parazite i gljivice) iz okoline sa kojima se dete svakodnevno susreće. Njihova veličina u području vrata i pazuha je u granici normale ako je do 1 cm , a u području prepona do 1,5 cm. Limfni čvorovi ili skup limfnih čvorova koji dreniraju neko područje povećavaju se pri akutnoj ili hroničnoj upali u tom području.

Limfadenitis uzrokuje bol i uvećanje limfnog čvora, a koža iznad njega je često crvena i topla. Kod dece je najčešći limfadenitis u području vrata duž vratnih mišića,  te iza uha i nuhalno, a nastaje u vezi sa infekcijama gornjih disajnih puteva s infekcijama nosa, ždrela, usne šupljine, uha i gnojne angine, na primer kod dece koja su u vrtiću izložena čestim infekcijama, a sreću se i kod dece s alergijskim promenama na sluznici gornjih disajnih puteva. Takođe se kod dece otok limfnih čvorova javlja često kao pratilac infekcije u vezi sa zubima i vilicom, te sa različitim ranicama i krasticama u području glave lica i vrata.

Najčešći virusi koji dovode do uvećanja limfnih žlezda su Epstein Barr virus, Citomegalo virus, Adeno virus, virus Rebeole i Mumpsa i drugi virusi. Povećani limfni čvorovi su u početku tvrdi i bolni, a smanjuju se i nestaju nakon primene adekvatne antimikrobne terapije. Ponekad kada primenjena terapija nije dovoljno efikasna stvori se gnojna kolekcija (apsces) te tada gnoj treba ukloniti punkcijom ili hiruškim putem.

Ako otok limfnih žlezda duže traje, radi se o hroničnom limfadenitisu. Na vratu je prisutan kao pratioc ponavljanih upala krajnika, ždrela, nosa i sinusa, naročito kod dece sa često ponavljanim virusnim infekcijama i kod dece sa alergijom. Hronični limfadenitis se često javlja u levoj pazušnoj jami nakon vakcinacije BCG vakcinom tzv. besežitis. Limfne žlezde oteknu 6-8 nedelja nakon vakcinacije, a u toku sledeća 3-4 meseca se otok postepeno smanjuje. Tako promenjeni limfni čvorovi su ponekada skloni da se zagnoje i pretvore u apsces i u tom slučaju je potreban pregled hirurga koji će proceniti treba li uraditi punkciju ili inciziju tako promenjenog limfnog čvora.

Limfadenitis-kao posledica mačjeg ogreba

Takođe se neretko javlja regionalni limfadenitis nastao kao posledica nakon mačjeg ogreba. Bolest mačjeg ogreba je uzrokovana bakterijom Bartonella henselae. Čvorovi su uvećani, bolni sa okolnim otokom i crvenilom. Javlja se najčešće 1-3 nedelje nakon ogreba mačke. Ako nije praćeno opštim znacima bolesti kao što je povišena telesna temperatura, nije potrebno antimikrobno lečenje jer limfni čvorovi zacele spontano za 2-4 meseca. U slučaju primećenih uvećanih limfnih čvorova u području prepona treba potražiti različite ranice, ogrebotine i krastice u području potkolenica i na stopalima, što se često viđa kod dece, naročito u toku letnjih meseci i što predstavlja ulazno mesto za  mikroorganizame koji zatim uzrokuju regionalni limfadenitis. Uvećanje limfnih žlezda  se javlja i u sklopu  nekih sistemskih, autoimunih i malignih oboljenja, ali je to vrlo retko u dečijem uzrastu.

Na osnovu detaljne anamneze i detaljnog pregleda, te uz pomoć laboratorijskih analiza pedijatar će ustanoviti o kakvom se otoku lifnih čvorova radi i primeniće najadekvatniju terapiju koja će dovesti do potpunog izlečenja deteta bez ikakvih posledica po zdravlje u daljem životu. Sasvim je normalno kod dece napipati sitne čvoriće u području vrata, pazuha i prepona i ta pojava ne treba da zabrinjava roditelje niti zahteva bilo kakvo ispitivanje i lečenje.