B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Influenza (grip) kod dece

autor: Dr Slavica Bekić | 23.01.2020
Influenza (grip) kod dece

Grip je bolest koja se vezuje za hladne zimske dane, slična je običnoj prehladi, ali sa težim simptomima. Uzročnici gripa su Influenza virusi. Ima ih nekoliko tipova, najpoznatiji su tip A, B i C, a unutar njih su podtipovi koji su označeni brojevima. Influenza virusi A i B uzrokuju epidemije bolesti i menjaju se na godišnjem nivou.

Svake godine je aktuelan drugi virus, često se menja (mutira), postaje opasniji, zbog toga je i borba organizma otežana. Veliki broj farmakologa, epidemiologa i imunologa izučava sojeve virusa kako bi zaključili koji je aktuelni u nadolazećoj godini. Na osnovu toga se stvara vakcina koja je najefikasnija u zaštiti od  virusa. 

Simptomi gripa

Oboleli je zarazan dan pre pojave simptoma i tokom trajanja bolesti. Prenosi se na zdravo dete u kontaktu preko ruku ili kapljičnim putem,  kašljem, kijanjem i slinavljenjem, jer se virusi nalaze u česticama aerosola izbačenim iz organizma. Bolest traje 5 do 7 dana, a kod malog deteta neretko i duže.

Zimi se brže širi među decom, jer borave više u zatvorenim prostorijama, vrtićima, školama i igraonicama. Takođe se brzo šire u malim, zadimljenim, hladnim i neprovetrenim prostorijama. Inkubacija je 48-72h, ali može biti i kraća. 

Bolest počinje naglo iz punog zdravlja groznicom i povišenom temperaturom, konjuktivitisom, lošim opštim stanjem, malaksalošću, gušoboljom, kijanjem i kašljanjem, a neretko se javi glavobolja i povraćanje. Veća deca se često žale i na bolove u kostima i mišićima. Temperatura je visoka i teško se snižava, čak ponekada nakon davanja lekova zna i da poraste i tada je potrebno rashlađivanje mlakim oblogama ili kupanjem u mlakoj vodi. Povišena temperatura obično traje 2-4 dana. U slučaju povraćanja dolazi do dehidracije i bitna je nadoknada tečnosti.

Hrana treba da je lako svarljiva, a količina po želji deteta. Nasuprot tome unos tečnosti u vidu mlakih napitaka, vode i voćnih sokova treba da je pojačan. Kijanje i kašljanje je korisno, jer se na taj način izbacuju čestice virusa iz disajnog puta, te ga ujedno i čisti.

S druge strane, kašalj može biti uporan i jak, posebno  noću ometa san deteta. U tom slučaju, davati detetu sirup za smirivanje kašlja pred spavanje. Da bi se izbegla pojava nadražajnog kašlja, pot-rebno je da prostorija u kojoj dete boravi bude provetrena, da vazduh bude vlažan i da u prostoriji nema duvanskog dima.

Redovna toaleta nosa je od velikog značaja u cilju sprečavanja nastanka bakterijskih komplikacija, kao što su upala uha, sinusa i pluća, tokom gripa. Vitamin C je koristan,  jača imunitet i odbrambene sposobnosti organizma, pa ga treba uzimati u većim količinama, najbolje u vidu prirodnog vitamina C (limun, narandža, kivi, đumbir, paprika, kupus). Takođe su veoma važni mirovanje, odmaranje, unos tečnosti i lična higijena, kao i higijena prostorija u kojim boravimo.

Lečenje gripa

Grip izazivaju virusi, na njih ne deluju antibiotici, te ih ne treba ni davati deci za lečenje gripa. Terapija je simptomatska, što znači da se bazira na otklanjanju simptoma bolesti. Ako je temperatura povišena preko 38,5 stepeni C, snižava se davanjem lekova na bazi paracetamola i ibuprofena koji ujedno i otklanjaju glavobolju i bol. 

Deca bi trebalo da se osećaju bolje kod nekomplikovanog gripa već nakon 48-72h. Simptomi gripa traju do 7 dana, spontano nestaju i ne ostavljaju nikakve posledice. Kašalj može trajati i nešto duže.

Kada temperatura, loše opšte stanje deteta, jak kašalj, dugo povraćanje i učestale tečne stolice traju duže od tri dana, ili se groznica, temperatura i pogoršanje stanja ponovo jave nakon prvobitnog poboljšanja bolesti, treba  potražiti pregled pedijatra. Najbolji način prevencije težih oboljenja je vakcinacija protiv influence. Preporuka je i da se vakcinišu sva zdrava deca koja će biti uzrasta 6-23 meseca za vreme sezone gripa (od oktobra do marta), kao i deca uzrasta mlađeg od 12 godina uopšte, jer kod njih postoji povećan rizik za komplikacije...