B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Da putovanje bude pravo uživanje

autor: Dr Slavica Bekić | 18.07.2019
Da putovanje bude pravo uživanje

Leto i obilje sunčanih dana nameću nam planove za godišnji odmor. Radujemo se svi, a deca najviše. Pored radosti, roditelji počinju da se brinu kako će dete podneti putovanje i hoće li boravak van mesta stanovanja i promena klime doneti i neke neugodnosti za decu. Da se to ne bi dogodilo, evo nekoliko saveta...

Saveti za putovanje sa decom

Ako putujete automobilom dete obavezno mora svo vreme putovanja biti smešteno u auto sedište i fiksirano siguronosnim pojasom predviđenim za to. Poželjno je praviti pauzu na svakih 100 do 200 km kao i svaki put kada se dete požali na mučninu ili povraćanje. U svakom slučaju treba voditi računa da prevozno sredstvo bude klimatizovano, pošto deca teže podnose vrućinu i lakše dehidriraju.

Potrebno je poneti dovoljno tečnosti, najbolje vode, nezaslađenih čajeva ili prirodnih bistrih sokova od jabuke. Hrana za put treba da je lako svarljiva, a od voća najbolje je poneti banane i jabuke. Sledeće pitanje je šta ako se dete razboli? Pametno je imati uz sebe malu putnu apoteku. Dobro je poneti toplomer, kako biste brzo, bez odlaska lekaru ustanovili ima li dete povišenu telesnu temperaturu i je li ona toliko visoka da biste trebali lekovima da je snižavate. Ako ustanovite da je preko 38,5 C najbolje je dati lek na bazi paracetamola ( Febricet i sl.) ili ibuprofena (Ibumax Rp, Brufen i sl.), rashlađivanje deteta i povećati unos tečnosti.

Gotovo neizostavni deo putne apoteke su probiotici-korisne bakterije  koje u crevima stvaraju poželjan ambijent i ne dozvoljavaju razvoj patoloških bakterija. Deluju i na limfno tkivo u crevima, koje je ujedno i najveći proizvođač imuniteta, te tako na prirodni način potiču lični imunitet deteta na proizvodnju i štite ga od infekcije.

Takođe smanjuju rizik od atopije, odnosno sklosti ka alergiji. Ima više kvalitetnih preparata za dečiji uzrast, npr. za bebe od rođenja sigurno jedan od najkvalitetnijih BebyCol forte (Lactobacillus rhamnosus GG sa i bez vitamina D3), zatim Probiodrops i drugi, te Saccharomyces boulardii (Bulardi sa Zn) kapsule za decu starijeg uzrasta, naročito efikasan kada je crevna infekcija u pitanju, a i proliv izazvan upotrebom antibiotika. Pored probiotika dobro je da se nađe u putnoj apoteci diosmektit (Smecta prašak), kao i rastvori za rehidraciju (Rehidran,ORS).

Sledeći element mora da bude lek protiv alergije, antihistaminik (Pressing, Robenan i dr) koji je veoma koristan u slučaju pojave alergije na sunce ili nakon uboda insekta. Pored svega ovoga obavezno u putnoj apoteci treba da se nađu i sredstva za dezinfekciju i čišćenje rana u slučaju povreda (Alcohol, 3% hidrogen , Povidon jod ili Octenisept sprej). Takođe obavezno poneti kvalitetnu kremu za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom (30-50), kao i melem protiv opekotina.

Ponesite zdravstven knjižicu i uplatite putno osiguranje!

Da bi boravak u letnjim danima bio savršeno prijatan birajte laganu pamučnu odeću svetlih boja, udobnu, ali obavezno i neki tanji duksić dugih rukava. Šeširić i sunčane naočare sa zaštitnim faktorom da deca nose ne samo na suncu, nego i u hladu, obzirom da i u hladu ima UV zračenja. Staro pravilo da se deca ne izlažu suncu u periodu od 10-17h i dalje važi i treba ga poštovati, kao i preporuku da deca piju flaširanu vodu i termički obrađenu hranu, a sveže voće da je uvek dobro oprano pre konzumacije. Gotovo svako letovalište u zemlji i inostranstvu ima lekarsku ordinaciju, ako ste u našoj zemlji ponesite overenu zdravstenu knjižicu, a ako putujete u inostranstvo pre polaska uplatite putno osiguranje za slučaj da bude potreban i lekarski pregled. Učinite celoj porodici odmor opuštenijim!