B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Bezbednost dece na putovanju...

autor: Dr Slavica Bekić | 21.06.2018
Bezbednost dece na putovanju...

Završila se još jedna školska godina, a ujedno i počela sezona godišnjih odmora. Vreme je da razmišljamo gde otići na odmor sa decom, a kada to odlučimo moramo da razmišljamo kako da to bude najbezbednije za nas, a naročito za njih - decu.

Putovanje automobilom je svakako najčešći izbor. Da bi dete bilo bezbedno tokom vožnje, ovaj put su se pobrinuli i državni organi usvajanjem promena Zakona o bezbednosti u saobraćaju, a među njima su i neke novine o bezbednosti dece u saobraćaju. Prošle godine je u saobraćaju nastradalo četranestoro dece, a cilj je da do 2020. godine ne nastrada ni jedno dete. Zbog toga su pooštrene mere.

Do sada je kod nas bila zakonska obaveza da se deca uzrasta do 3 godine prevoze u auto sedištu vezana siguronosnim pojasom, dok je u mnogim evropskim zemljama to obavezno za svu decu visine do 150 cm. Prema izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti u saobraćaju, kod nas će to biti za svu decu visine do 135 cm. Kazne za nepoštovanje zakona će biti povišene sa 30 hiljada RSD na 120 hiljada RSD.

Takođe je veoma važno da se radi i na stalnoj edukaciji roditelja kako bi oni shvatili koliko je povećana bezbednost dece ukoliko su smeštena u pravilno postavljeno bezbedonosno auto sedište i propisno vezana siguronosnim pojasom. Roditeji su skloni verovanju da se nesreće dešavaju drugima, da detetu nije komforno u auto sedištu, da dete ne voli da je vezano, da u automobilu tada ima malo mesta, da je majčino krilo i da su majčine ruke sigurnije od auto sedišta. Pri tome nikada ne pomisle da takvo ponašanje nažalost često rezultuje fatalnim ishodom po decu. Nijedna relacija nije kratka da bi dete ostalo nevezano, pošto se nesreće često dešavaju nadomak kuće.

Da ne bismo o tome razmišljali i da bi uživali u putovanju, najbolje je na vreme se  pripremiti, obezbediti kvlitetno, atestirano sedište, koje nije prethodno učestovalo u udesu i koje je pravilno postavljeno. U takvom auto sedištu će dete biti potpuno bezbedno, a roditelji rasterećeni tokom vožnje.

U automobilu je najbolje da temperatura bude oko 25 stepeni Celzijusa, da tokom putovanja deca dobiju laganu hranu, od voća jabuke i banane, a od tečnosti običnu vodu, blagi čaj od šipka, limunadu ili bistri sok od jabuke. Takođe je najbolje, ako se ide na dalji put, praviti pauze na svaka 2 h i svaki put kada se dete požali na mučninu ili povraća.

Poštovanje propisa i preporuke u vezi tretmana dece u saobraćaju ne treba olako shvatati.  Ako se o svemu tome bude vodilo računa, godišnji odmor će od prvog trenutka biti pravo zadovoljstvo i radost za celu porodicu.