B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Vaš savetnik - Saveti pedijatra

Influenza (grip) kod dece
autor: Dr Slavica Bekić | 23.01.2020

Influenza (grip) kod dece

Grip je bolest koja se vezuje za hladne zimske dane, slična je običnoj prehladi, ali sa težim simptomima. Uzročnici gripa su Influenza virusi. 

Opstipacija zatvor kod deteta
autor: Gomex | 19.12.2019

Opstipacija zatvor kod deteta

Neredovno pražnjenje debelog creva se javlja kod dece svih uzrasta. Često se javlja gubitak apetita, nadutost i bol u stomaku, sveža krv na stolici i prljanje veša

Zašto deca kašlju?
autor: Dr Slavica Bekić | 21.11.2019

Zašto deca kašlju?

Kašalj je odbrambeni refleksni mehanizam, kazuje nam da se u organizmu nešto dešava. Ima korisnu funkciju čišćenja disajnih puteva od sekreta i drugih čestica koje u njih dospevaju i nadražuju sluznicu.

Prirodno do boljeg imuniteta!
autor: Dr Slavica Bekić | 24.10.2019

Prirodno do boljeg imuniteta!

Nova školska godina je uveliko počela. Taman kada su se deca prilagodila na kolektiv i počela bez suza da ostaju u vrtiću, krenule su nove brige. Tri dana u vrtiću, sedam dana kod kuće, prehlada za prehladom i tako u krug.

Vreme je za vitamin D
autor: Dr Slavica Bekić | 26.09.2019

Vreme je za vitamin D

Upijamo poslednje sunčeve zrake, radujemo im se i pripremamo polako za novo godišnje doba. Izvlačimo džempere i jakne, a ono tanko i lepršavo spremamo u ormare.

„Medene kraste” Impetigo contagiosa
autor: Dr Slavica Bekić | 29.08.2019

„Medene kraste” Impetigo contagiosa

Evo nas na pragu školske godine, vreme polaska u kolektiv, još uvek je toplo. Toplo i vlažno vreme i boravak u kolektivu su dobar preduslov za infekciju kože. Koža je najveći organ, prva barijera u borbi protiv infekcije. Kada je intaktna, zdrava, bez vidljivih oštećenja i ekcematoznih plaža, dobro hidrirana i sa dobro razvijenim svim slojevima, predstavlja savršenu barijeru i sprečava prodor mikroorganizama, te tako čini prvu liniju odbrane protiv infekcije.

 

Da putovanje bude pravo uživanje
autor: Dr Slavica Bekić | 18.07.2019

Da putovanje bude pravo uživanje

Leto i obilje sunčanih dana nameću nam planove za godišnji odmor. Radujemo se svi, a deca najviše. 

Akutni proliv kod dece
autor: Dr Slavica Bekić | 20.06.2019

Akutni proliv kod dece

Težina bolesti ne zavisi od broja i izgleda stolice, nego o posledicama na stanje hidracije izazvanih prolivom. Lečenje zavisi od stepena hidracije deteta.

 

Igra u službi zabave i zdravlja dece!
autor: Dr Slavica Bekić | 09.05.2019

Igra u službi zabave i zdravlja dece!

Posle tmurnih i hladnih dana konačno je i u naše krajeve stiglo sunce! Vreme je da se računari i telefoni zamene loptom, rolerima i mnogim drugim rekvizitima, a soba ili igraonica parkovima i igralištima.

Malokrvnost,  nedostatak gvožđa kod dece
autor: Dr Slavica Bekić | 04.04.2019

Malokrvnost, nedostatak gvožđa kod dece

Malokrvnost je smanjenje koncentracije hemoglobina ispod donje granice normalne vrednosti, odnosno dve standardne devijacije ispod nivoa srednje vrednosti za uzrast zdravog deteta.

Šarlah,  na samom kraju zime...
autor: Dr Slavica Bekić | 07.03.2019

Šarlah, na samom kraju zime...

Na izmaku smo zime, idemo u susret proleću i baš sada kada mislimo da smo pregrmeli grip, u dečije kolektive se polako uvlači šarlah. U pitanju je infekcija gornjih disajnih puteva praćena karakterističnim osipom.

Šta uzrokuje grip i kako ga prepoznati?
autor: Dr Slavica Bekić | 07.02.2019

Šta uzrokuje grip i kako ga prepoznati?

Grip je bolest slična običnoj prehladi, ali sa težim simptomima. Oboleli je zarazan dan pre pojave simptoma i tokom trajanja bolesti. Traje obično 5 do 7 dana, a kod malog deteta neretko i duže.

Limfadenitis-uvećanje limfnih čvorova
autor: Dr Slavica Bekić | 10.01.2019

Limfadenitis-uvećanje limfnih čvorova

Roditelji često tokom zimskih meseci, kada su infekcije gornjih disajnih puteva učestale, kod dece primećuju „kuglice“ na vratu. To ih uznemirava i ujedno je čest povod posete pedijatru.

Obična prehlada
autor: Dr Slavica Bekić | 06.12.2018

Obična prehlada

Na pragu smo zime, radujemo se praznicima i zimskim čarolijama, a istovremno se pribojavamo virusa i prehlade. Rinovirusi su najčešći uzročnici obične prehlade kod odraslih, a i kod mlađe dece. Postoji 101 serološki tip rinovirusa, a svi oni su članovi porodice Picornaviridae, malih RNA virusa. 

Rahitis bolest kostiju koje rastu
autor: Dr Slavica Bekić | 08.11.2018

Rahitis bolest kostiju koje rastu

Dolazi zima, period sa malo sunčanih dana potrebnih za proizvodnju vitamina D, a njega kada nema dovoljno dolazi do poremećaja metabolizma kalcijuma i fosfora, nakon čega posledično nastaje poremećaj u mineralizaciji kostiju koje rastu odnosno - rahitisa.

Bolje sprečiti nego lečiti!!!
autor: Dr Slavica Bekić | 11.10.2018

Bolje sprečiti nego lečiti!!!

Osnova delovanja pedijatara je briga o zdravlju novorođenčeta, odojčeta, malog i predškolskog deteta kao i briga o adolescentima. Takvu vrstu brige o njihovom zdravlju obuhvata preventivna pedijatrija.

Kako deca rastu?
autor: Dr Slavica Bekić | 13.09.2018

Kako deca rastu?

Nova školska godina uvek skreće poglede i misli na decu. U tim trenucima se zapitamo kako su tako brzo porasli. Saznajte koliko i kako deca rastu u periodu od rođenja do adolescentskog doba.

Upala uha
autor: Dr Slavica Bekić | 16.08.2018

Upala uha

Upala uha je po definiciji zapaljenski proces spoljašnjeg, srednjeg i unutrašnjeg uha. Širenju upale kod dece pogoduje boravak u zadimljenim, neprovetrenim prostorijama, boravak u kolektivu, slabiji socioekonomski uslovi, lošija lična higijena, loša ishrana...

Sunčanica ili toplotni udar
autor: Dr Slavica Bekić | 19.07.2018

Sunčanica ili toplotni udar

Evo nas u zenitu leta i sezone godišnjih odmora. Radujemo se sunčanim danima svi, a najviše deca. Sunce mami napolje i poziva decu na igru i zabavu. Ako se boravak na suncu oduži ili ako se ne vodi računa o dobroj zaštiti od sunca i redovnom unosu tečnosti može doći do sunčanice.

Bezbednost dece na putovanju...
autor: Dr Slavica Bekić | 21.06.2018

Bezbednost dece na putovanju...

Završila se još jedna školska godina, a ujedno i počela sezona godišnjih odmora. Vreme je da razmišljamo gde otići na odmor sa decom, a kada to odlučimo moramo da razmišljamo kako da to bude najbezbednije za nas, a naročito za njih - decu.