B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Vaš savetnik - Saveti pedijatra

„Medene kraste” Impetigo contagiosa
autor: Dr Slavica Bekić | 29.08.2019

„Medene kraste” Impetigo contagiosa

Evo nas na pragu školske godine, vreme polaska u kolektiv, još uvek je toplo. Toplo i vlažno vreme i boravak u kolektivu su dobar preduslov za infekciju kože. Koža je najveći organ, prva barijera u borbi protiv infekcije. Kada je intaktna, zdrava, bez vidljivih oštećenja i ekcematoznih plaža, dobro hidrirana i sa dobro razvijenim svim slojevima, predstavlja savršenu barijeru i sprečava prodor mikroorganizama, te tako čini prvu liniju odbrane protiv infekcije.

 

Da putovanje bude pravo uživanje
autor: Dr Slavica Bekić | 18.07.2019

Da putovanje bude pravo uživanje

Leto i obilje sunčanih dana nameću nam planove za godišnji odmor. Radujemo se svi, a deca najviše. 

Akutni proliv kod dece
autor: Dr Slavica Bekić | 20.06.2019

Akutni proliv kod dece

Težina bolesti ne zavisi od broja i izgleda stolice, nego o posledicama na stanje hidracije izazvanih prolivom. Lečenje zavisi od stepena hidracije deteta.

 

Igra u službi zabave i zdravlja dece!
autor: Dr Slavica Bekić | 09.05.2019

Igra u službi zabave i zdravlja dece!

Posle tmurnih i hladnih dana konačno je i u naše krajeve stiglo sunce! Vreme je da se računari i telefoni zamene loptom, rolerima i mnogim drugim rekvizitima, a soba ili igraonica parkovima i igralištima.

Malokrvnost,  nedostatak gvožđa kod dece
autor: Dr Slavica Bekić | 04.04.2019

Malokrvnost, nedostatak gvožđa kod dece

Malokrvnost je smanjenje koncentracije hemoglobina ispod donje granice normalne vrednosti, odnosno dve standardne devijacije ispod nivoa srednje vrednosti za uzrast zdravog deteta.

Šarlah,  na samom kraju zime...
autor: Dr Slavica Bekić | 07.03.2019

Šarlah, na samom kraju zime...

Na izmaku smo zime, idemo u susret proleću i baš sada kada mislimo da smo pregrmeli grip, u dečije kolektive se polako uvlači šarlah. U pitanju je infekcija gornjih disajnih puteva praćena karakterističnim osipom.

Šta uzrokuje grip i kako ga prepoznati?
autor: Dr Slavica Bekić | 07.02.2019

Šta uzrokuje grip i kako ga prepoznati?

Grip je bolest slična običnoj prehladi, ali sa težim simptomima. Oboleli je zarazan dan pre pojave simptoma i tokom trajanja bolesti. Traje obično 5 do 7 dana, a kod malog deteta neretko i duže.

Limfadenitis-uvećanje limfnih čvorova
autor: Dr Slavica Bekić | 10.01.2019

Limfadenitis-uvećanje limfnih čvorova

Roditelji često tokom zimskih meseci, kada su infekcije gornjih disajnih puteva učestale, kod dece primećuju „kuglice“ na vratu. To ih uznemirava i ujedno je čest povod posete pedijatru.

Obična prehlada
autor: Dr Slavica Bekić | 06.12.2018

Obična prehlada

Na pragu smo zime, radujemo se praznicima i zimskim čarolijama, a istovremno se pribojavamo virusa i prehlade. Rinovirusi su najčešći uzročnici obične prehlade kod odraslih, a i kod mlađe dece. Postoji 101 serološki tip rinovirusa, a svi oni su članovi porodice Picornaviridae, malih RNA virusa. 

Rahitis bolest kostiju koje rastu
autor: Dr Slavica Bekić | 08.11.2018

Rahitis bolest kostiju koje rastu

Dolazi zima, period sa malo sunčanih dana potrebnih za proizvodnju vitamina D, a njega kada nema dovoljno dolazi do poremećaja metabolizma kalcijuma i fosfora, nakon čega posledično nastaje poremećaj u mineralizaciji kostiju koje rastu odnosno - rahitisa.

Bolje sprečiti nego lečiti!!!
autor: Dr Slavica Bekić | 11.10.2018

Bolje sprečiti nego lečiti!!!

Osnova delovanja pedijatara je briga o zdravlju novorođenčeta, odojčeta, malog i predškolskog deteta kao i briga o adolescentima. Takvu vrstu brige o njihovom zdravlju obuhvata preventivna pedijatrija.

Kako deca rastu?
autor: Dr Slavica Bekić | 13.09.2018

Kako deca rastu?

Nova školska godina uvek skreće poglede i misli na decu. U tim trenucima se zapitamo kako su tako brzo porasli. Saznajte koliko i kako deca rastu u periodu od rođenja do adolescentskog doba.

Upala uha
autor: Dr Slavica Bekić | 16.08.2018

Upala uha

Upala uha je po definiciji zapaljenski proces spoljašnjeg, srednjeg i unutrašnjeg uha. Širenju upale kod dece pogoduje boravak u zadimljenim, neprovetrenim prostorijama, boravak u kolektivu, slabiji socioekonomski uslovi, lošija lična higijena, loša ishrana...

Sunčanica ili toplotni udar
autor: Dr Slavica Bekić | 19.07.2018

Sunčanica ili toplotni udar

Evo nas u zenitu leta i sezone godišnjih odmora. Radujemo se sunčanim danima svi, a najviše deca. Sunce mami napolje i poziva decu na igru i zabavu. Ako se boravak na suncu oduži ili ako se ne vodi računa o dobroj zaštiti od sunca i redovnom unosu tečnosti može doći do sunčanice.

Bezbednost dece na putovanju...
autor: Dr Slavica Bekić | 21.06.2018

Bezbednost dece na putovanju...

Završila se još jedna školska godina, a ujedno i počela sezona godišnjih odmora. Vreme je da razmišljamo gde otići na odmor sa decom, a kada to odlučimo moramo da razmišljamo kako da to bude najbezbednije za nas, a naročito za njih - decu.

Kako izbeći krpelja u prirodi?
autor: Dr Slavica Bekić | 24.05.2018

Kako izbeći krpelja u prirodi?

Ujed krpelja ne boli, pa dete nije ni svesno da ga je napao, a roditelji najčešće tek uveče pri kupanju primete na telu ili glavi deteta krpelja. Kada ga krpelj ugrize ispusti supstancu koja deluje kao lokalni anestetik, dete ništa ne boli i tako krpelj ostane neprimećen i nesmetano se hrani krvlju domaćina.

Ishrana dece u drugoj godini života
autor: Dr Slavica Bekić | 12.04.2018

Ishrana dece u drugoj godini života

Pred kraj prve godine života, brzina rasta odojčeta se usporava, pa samim tim se smanjuje i brzina kojom se količina unosa hrane povećava. Često se to kosi sa očekivanjima roditelja za stalnim, brzim uvećanjem obroka i telesne težine kod deteta. Zbog toga je važno da budu informisani o količini hrane koju dete treba da uzima u toku dana.

Krup (Croup)
autor: Dr Slavica Bekić | 01.04.2018

Krup (Croup)

Krup je zajednički naziv za upalu ispod nivoa glasnih žica i dušnika koje dovodi do laringitisa, laringotraheitisa i laringotraheobronhitisa. Ovo je često oboljenje u dečijem dobu, a javlja se kod dece uzrasta od 6 meseci do 3-4 godine.

Male boginje
autor: Dr Slavica Bekić | 08.02.2018

Male boginje

Morbili su jedna od najpoznatijih i najbrže prenosivih osipnih groznica u dečijem uzrastu a verovatno i jedna od najsmrtonosnijih iz te grupe oboljenja. Virus je prisutan u krvi i u sekretu nosno-ždrelne sluzokože za vreme pre izbijanja ospe i rane faze osipnog stadijuma bolesti tj. 4 dana pre izbijanja ospe i oko 4 dana u periodu izbijanja ospe.

Povišena telesna temperatura!
autor: Dr Slavica Bekić | 11.01.2018

Povišena telesna temperatura!

Zima deci donosi mnogo radosti i zabave - sankanje, skijanje, klizanje i grudvanje ih zadržava dosta vremena napolju u hladnim i vlažnim uslovima, a to je ujedno i odlična prilika za lako širenje infekcije među njima. Često je prvi signal da dete ima neku vrstu infekcije povišena temperatura. Korisna je jer je oblik odbrambene reakcije organizma na virusnu ili bakterijsku infekciju.