Čokolada nas vraća u detinjstvo. Njenom ukusu je teško odoleti, a pored toga, poznata je i kao namirnica koja pozitivno utiče na naše raspoloženje. Pitamo se koja je tajna čokolade…
U pitanju je slatkiš bogat fosforom, magnezijumom, kalijumom, gvožđem i cinkom. Takođe, sadrži teobromin, kofein, ugljene hidrate, masti, dijetalna vlakna, belančevine, vitamine B grupe, folnu kiselinu, betakaroten… Pretpostavlja se da velika ljubav prema čokoladi nastaje upravo zbog njenog pozitivnog delovanja na raspoloženje, smanjenje stresa, napetosti i nervoze. Za te učinke zaslužno je nekoliko sastojaka. Teobromin, jedan od činilaca čokolade, takođe ima lekovita svojstva. Deluje kao regulator krvnog pritiska, opušta krvne sudove srca i time osigurava dobro snabdevanje srca krvlju, aktivira izlučivanje mokraće, reguliše nervni sistem i pomaže u slučajevima anemije.
Flavonoidi, prisutni u svim biljnim proizvodima, onemogućuju oksidaciju masnih materija i začepljenje arterija, a pritom ometaju i nastanak upalnih procesa, pojavu reume, dermatitisa i astme… Čokolada podstiče koncentraciju, jača intelektualne i psihičke sposobnosti, odakle možemo zaključiti da umereno konzumiranje čokolade pozitivno deluje na organizam.
Prva mlečna čokolada nastala je kada je jedan poslastičar uspeo da stopi kakao prah i mleko. Danas se kvalitetnom mlečnom čokoladom smatra ona u kojoj kakao čini bar 40%. Gorka čokolada sadrži minimalno 35% kakao mase. Što je veći udeo kakaoa, to je kvalitet čokolade veći. Danas postoje čokolade u kojima taj udeo doseže čak 80%. Pored toga, na kvalitet čokolade utiču i količine šećera i lecitina…
Čokolada je glavni sastojak mnogih poslastica, a recepata za jednostavne i ukusne kolače nikada nije dosta. Upravo iz tog razloga, ovaj lagani i brzi recept za čiju je izradu potrebno manje od 15 minuta mogao bi postati jedan od vaših omiljenih. Kada kažemo da mu je glavni sastojak Čokolino koji svi obožavaju, odmah ćete ga poželeti na svom stolu. Pogledajte recept u nastavku i već ovog vikenda usrećite svoje ukućane više nego ukusnom poslasticom…
Sastojci:
150ml mleka, 150g Čokolina, 50g usitnjenog keksa (Plazma ili Petit Beurre), 120g mlečne čokolade (ili čokolade za kuvanje), 20g mlevenih badema ili lešnika (po želji)
Priprema:
U posudi srednje veličine napravite gustu smesu Čokolina i mleka, u koju ćete naknadno dodati usitnjeni keks i bademe ili lešnike, po želji. Smesa treba da bude dovoljno gusta da se može oblikovati u kuglice. Dobro je promešajte i ohladite.