B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Tuna kao kardio lek

autor: Gomex | 18.11.2021
Tuna kao kardio lek

Pored proteina i zdravih masnoća, tunjevina sadrži mnoštvo minerala i vitamina. Redak je izvor selena koji je snažan antioksidans, kao i vitamina A, i to u visokom procentu. Osim toga, tunjevina nam nudi vitamin B, omega-3 masne kiseline, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, selen…

Uticaj tune na zdravlje

Na 100 grama, konzervirana tunjevina u ulju sadrži: 29 grama proteina, 8 grama masti, 354 miligrama natrijuma… Od nje se mogu pripremiti razna jela. Na našim prostorima se najčešće jede tunjevina iz konzerve, a kao takva - odličan je sastojak mnogih salata i preliva. Postoje i fileti tune, koji su jednako ukusni i koji se takođe mogu pripremiti na više načina.

Vitamin E i selen čine da se tunjevina smatra dobrom preventivom za nastanak kancerogenih bolesti, kao što su rak pankreasa ili organa za varenje (želudac, jednjak, debelo crevo). Omega-3 masne kiseline prisutne u tuni sprečavaju pojavu raka dojke, a takođe snižavaju rizik od pojave leukemije.

Ishrana bogata tunom smanjuje i rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Omega-3 masne kiseline pomažu u smanjenju krvnih ugrušaka i sprečavaju pojavu srčanog i moždanog udara. Redovne porcije tunjevine u toku nedelje štite nas i od pojave Alchajmerove bolesti, jer omega-3 masne kiseline sprečavaju upale i podstiču protok krvi u mozak. Niacin iz tune igra važnu ulogu u odlaganju gubitka pamćenja i smanjuje šansu za nastanka mnogih bolesti.

Tuna riznica proteina i masnih kiselina

Zbog čega je tuna postala popularna i zbog čega se preporučuje kao dobar odabir govori njena nutritivna vrednost. Pre svega, izdvajaju se zdrave masne kiseline, zbog kojih se tunjevina preporučuje za zdravo srce i zdrav mozak. Takođe, tunjevina je bogata proteinima, a znamo da su proteini veoma važni u ishrani, jer pomažu da se naš mišićni sistem izgradi i održi. Tačnije, proteini grade naša tkiva, zatim ih održavaju i zamenjuju kada je to potrebno. Zbog toga se ova vrsta ribe preporučuje osobama koje redovno treniraju, a posebno onima koji žele da izgrade snažnu mišićnu masu.

 

Tuna polpete

 Sastojci:

2 konzerve (170g) tune, 150g svežeg sira, 2 velike kašike rendanog sira (gauda ili slični), 1 jaje, malo peršuna, 1 kašika vegete, malo soli,1/2 kašičice belog luka u prahu, 5-6 velikih kašika prezli

Način pripreme:

Tunu ocedite od ulja. Umutite jaje i sveži sir, pa dobro izmešajte. Dodajte sve ostale sastojke, još jednom promešajte. Smesu ostavite da odstoji 10 minuta. Vlažnim rukama oblikujte male polpete i slažite ih na papir za pečenje. Pecite 15-20 minuta na 200°C, dok ne dobiju lepu boju. Poslužite ih uz omiljeni prilog ili ih stavite u lepinju i imaćete tuna-burger.