B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Tortilja kroz vekove

autor: Gomex | 21.05.2020
Tortilja kroz vekove

Tortilje su deo tradicionalne meksičke kuhinje. Ovo tanko okruglo testo ispečeno na ploči može se puniti čime god poželite - mlevenim mesom, piletinom, šunkom i sirom, pa i raznim salatama. Postoji nekoliko različitih načina pripreme, ali su sastojci uglavnom isti. Prilikom pripreme, svako ih prilagođava svom ukusu.

Kukuruzne tortilje su bile glavna hrana indijanskih plemena

Kukuruzne tortilje jele su se hiljadama godina na severu, severozapadu i severoistoku Meksika, gde su bile glavna hrana indijanskih plemena. U novije vreme, druge zemlje počele su da se zanimaju za meksičku kuhinju, pa se meksička hrana proširila, posebno u Severnoj Americi, Evropi i istočnoj Aziji.

Tortilje se obično pripremaju sa mesom, kako bi se dobila jela među kojima su i takosi i buritosi. Tortilje se takođe koriste u jelu „Baleadas“, tipičnom za Honduras. Testo za tortilju se priprema bez kvasca, a u različitim krajevima Južne Amerike tortilje su različite veličine, debljine i dobijaju se pomoću različitih tehnika.

Izvorni i autentični indijski način pripreme tortilje sastojao se od gnječenja kukuruznog testa na kamenu zvanom „metate“ i zatim oblikovanju u krugove širine 20cm i debljine 3mm.

Zapečene tortilje u bešamel sosu

Sastojci:

8 tortilja, 250g pilećeg mlevenog mesa, 1 glavica crvenog luka, 1 crvena paprika, 100g šampinjona, so, biber i peršun (po ukusu), maslinovo ulje (po ukusu); Za bešamel sos: 30g putera, 2 kašike brašna, 250ml neutralne pavlake, 200g kačkavalja.

Način pripreme:

Na malo maslinovog ulja propržiti mlevenu piletinu i sitno iseckanu glavicu crvenog luka, zatim dodati papriku i šampinjone iseckane na kockice. Lepo propržiti, začiniti i ostaviti na toplom. Posebno pripremiti bešamel sos. U manjoj šerpici otopiti puter, pa dodati brašno i kratko propržiti, zatim dodati pavlaku za kuvanje i neprestano mešati dok se sos ne zgusne. Sos začiniti solju i biberom. Tortilje premazati sa malo sosa, posuti filom od piletine i urolati. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju slagati punjene tortilje, posuti rendanim kačkavaljem, preliti ostatkom sosa i peći 20-25 minuta u zagrejanoj rerni, na 200 stepeni, dok sir ne porumeni. Po želji dekorisati kečapom.