B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Šta uradi mali kikiriki?

autor: Gomex | 04.02.2021
Šta uradi  mali kikiriki?

Osim što je vrlo ukusna i „zarazna“ grickalica, kikiriki se sve više primenjuje i u kulinarstvu. Takođe, ova namirnica ima pozitivan učinak na zdravlje, jer utiče na snižavanje nivoa holesterola, a važan je i kao izvor vitamina E, ključnog za zdravu kožu i kosu.

Kikiriki potiče iz Južne Amerike i poznat je već više od hiljadu godina. Imao je važnu ulogu u prehrani Asteka i drugih indijanskih plemena Južne Amerike i Meksika. Španci i Portugalci preneli su ga na afrički kontinent, a kasnije se proširio na ceo svet. Najveći komercijalni proizvođači kikirikija su trenutno Indija, Kina, Nigerija, Indonezija i SAD.

Kikiriki je obavezan sastojak kuhinje Istoka

Kuhinje Istoka (posebno tajlandska) obožavaju kikiriki i to se odmah primećuje po njihovim jelima. Kikiriki je na Tajlandu podjednako zastupljen u receptima za slana, kao i za slatka jela. Dodaje se prilikom pravljenja ručkova, kolača, pita, sladoleda… Maslac od kikirikija dodaje se i u prelive za salate i odlično se slaže sa krompirom, šargarepom, avokadom, pa čak i paradajzom.

Kikirikijem možemo obogatiti vegetarijanska, ali i jela od mesa. Od njega možemo sami pripremiti maslac koji se upotrebljava za zgušnjavanje umaka i mariniranje mesa.

Umak od kikirikija

Umak od kikirikija odličan je u kombinaciji sa piletinom, svinjetinom i junetinom, a jedno od najpoznatijih jela sa kikirikijem potiče iz jugoistočne Azije i nosi naziv “Satay”. U pitanju je čuvena piletina u umaku od kikirikija.

Najjednostavnija primena u kulinarstvu je da kikiriki posipate kao dodatak mešanim salatama, krem čorbama i jelima od piletine i povrća.

Jeste li znali da 100g kikirikija ima čak 567 kalorija? To ipak ne znači da se od njega nužno gojimo. Naime, kikiriki ima tu moć da zasiti, te nakon njega obično unosimo manju količinu ostale hrane. Inače, 20% kikirikija proizvedenog širom sveta upotrebljava se za proizvodnju slatkiša.

Kiseli kupus sa kikirikijem

Sastojci:

2 veća crvena luka, 2 veće šargarepe, 2 šolje kiselog kupusa (rezanog), 200g brokolija, kikiriki, mlevena ljuta papričica i ulje

Priprema:

Iseckajte šargarepe, brokoli i luk. Luk dinstajte na ulju dok ne porumeni, pa ubacite kiseli kupus i malo vode. Ubacite i šargarepu i brokoli, te dinstajte dok voda ne ispari i povrće ne omekša. Dodajte biber (i so ukoliko kupus nije dovoljno slan). Možete ubaciti i zrna krupnijeg kuvanog pasulja. Sklonite sa vatre, pospite kikirikijem, služite uz pirinač ili pire krompir.