B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Šta traži tako bela u svetu čokolade?

autor: Gomex | 18.02.2021
Šta traži tako bela u svetu čokolade?

Ne izgleda kao čokolada, ne miriše tako, a nema ni onaj prepoznatljiv ukus. To je zbog toga što bela čokolada i nije čokolada. Ova podvrsta ne spada u čokolade, jer nema njen najvažniji sastojak – kakao prah. Pravi se od kakao putera, mleka, šećera, mlečne masti i lecitina.

Kako ova čokolada ne sadrži kakao prah, niti čokoladnu masu, neki je smatraju „lažnom čokoladom”. Međutim, ukoliko poseban akcenat stavimo na kakao maslac, koji se delom ne zamenjuje drugim biljnim masnoćama, onda je sa pravom možemo nazvati čokoladom.

Ako belu čokoladu uporedimo sa ostala dva člana čokoladnog trojstva, mlečnom i tamnom, nema većinu „čoko“ sastojaka koje one imaju, ali njeni benefiti ne mogu se osporiti.

Bela čokolada je mlađa i od crne i od mlečne čokolade

Kako mnogi tvrde, mešavina šećera, kakao putera i mlečnih delova proizvedena je 1930. godine u Švajcarskoj koja važi za kolevku čokolade. Vrlo brzo nakon njenog nastanka, proizvođači su je „bogatili” na razne načine, pa je bela čokolada sa bademima ili lešnicima vrlo brzo postala hit. Godinu dana kasnije kompanija M&M je postala prvo preduzeće koje je proizvodilo i prodavalo belu čokoladu u Sjedinjenim Američkim Državama. Bela čokolada je tako zbog svoje boje i ukusa postala omiljen slatkiš, kako mlađih, tako i starijih generacija.

Gledajući kroz brojke, samo 8 grama bele čokolade sadrži dovoljnu količinu kalcijuma, fosfora i vitamina B2 za očuvanje nervnog sistema, zdravlja srca i mišića. Takođe, pomaže i kod depresije, bori se protiv alergena i, verovali ili ne, ubrzava metabolizam. Dobra je i za ljude koji su preosetljivi na kofein, pa samim tim moraju izbegavati tamnu i mlečnu čokoladu, a u beloj mogu uživati bez bojazni.

Kolač sa belom čokoladom

Potrebni sastojci za koru:

200ml mleka, 200g margarina, 250g šećera, 250g brašna, 20g sode bikarbone, 50g kakaoa, 100ml kisele pavlake, 2 jajeta.

Potrebni sastojci za fil:

1 puding od vanile, 300ml mleka, 150g šećera, 150g bele čokolade, 250g margarina

Priprema:

Sjedinite mleko, margarin i šećer, pa zagrejte dok se ne istopi. Brašno pomešajte sa sodom bikarbonom, kakaom i rastopljenim sastojcima. Dodajte pavlaku i jaja, pa dobro umutite. U plehu obloženom papirom pecite na 180 stepeni oko 30 minuta. U šerpi zagrejte 200ml mleka i šećer dok ne proključa. U preostalom mleku razmutite puding od vanile, pa smesu sipajte u ključalo mleko i kuvajte neprekidno mešajući dok se ne zgusne. Dodajte izlomljenu belu čokoladu i mešajte dok se ne rastopi. Margarin penasto umutite, pa sjedinite sa ohlađenim filom. Fil premažite preko kore.