B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Sočna hrana sa aromom piva

autor: Gomex | 27.08.2020
Sočna hrana sa aromom piva

Pivo je drevni napitak koji se spravljao pre više od 6000 godina. Kroz istoriju, pivo je bilo smatrano najvažnijom životnom namirnicom, korišćeno je kao lek, kao novac, pripisivali su mu mitsku ulogu… ali i tada, kao i danas, bilo je sastavni deo života.

Moderna proizvodnja piva počela je kao kućni posao koji su obavljale žene, pa možemo reći da je ovo piće od samih početaka pronalazilo svoje mesto u kuhinji i gastronomiji.

Napretkom civilizacije i tehnologije, kuvanje piva se sve više razvija, te se neprestano kreiraju novi ukusi koji svoju primenu pronalaze i u kulinarstvu. Alkohol ima značajno nižu tačku vrenja od vode, te brzo isparava, a u jelu ostavlja karakteristične arome.

Pivom do boljeg ukusa

Često se koristi kao zamena za deo vode u čorbama, gulašu i umacima, jer pruža još bogatiji ukus. Posebno su zanimljive smese za pohovanje u koje se dodaje pivo. Različiti gusti umaci za meso ili riblja jela mogu se dodatno obogatiti pivom, a može se koristiti i kao baza za hranu koja se kuva na pari (poput kobasica, školjki i rakova). Pirinač izvrsno upija ječmeni slad, a pšenični ukus se odlično slaže sa gorko-slatkim pečurkama.

Pivo takođe dobro ide i sa jelima od piletine, pa čak i sa jadranskim lignjama. Ono odlično pristaje i uz sve popularnije domaće vrste hleba u koje se ne stavlja klasični pekarski kvasac. Pravi ljubitelji piva reći će da ono pristaje uz svako jelo, a tome u prilog ide i sve popularnije eksperimentisanje sa pivom u svojstvu jednog od glavnih sastojaka deserata. Pivo možete dodati u omiljene palačinke, kolače i ostale poslastice kojima dominira tamnija čokolada.

Uz deserte koji sadrže voće odlično je svetlije pivo voćnih ukusa, dok se za pripremu čokoladnih kolača i drugih đakonija preporučuje tamno pivo. Bitno je samo dobro uravnotežiti ukuse i odabrati prave kombinacije.

Enzimi kvasca idealni su za omekšavanje mesa. Ako pile potopite u pivo pre pečenja, biće neverovatno mekano. Isto važi i za pečenje svinjetine.

Pivo - bogat izvor vitamina i minerala

Pivo sadrži mnoge korisne supstance, kao što su magnezijum, kalijum, fosfor, gvožđe, vitamini B i H. Ječam, od koga se pravi, je bogat vlaknima koja naš organizam lako apsorbuje i koja poboljšavaju normalnu funkciju creva. Pivo je bogat izvor silicijuma, važnog za zdravlje kostiju.

Bataci sa pivom

Sastojci: 

6 pilećih bataka sa karabatkom, 300ml piva, 100 ml vode, 2 kašike ulja, trećina pakovanja maslaca, nekoliko iseckanih čenova belog luka, po želji so, biber i aleva paprika.

Priprema:

Pileće batake posolite i pobiberite. Stavite ih u nauljenu tepsiju, oko njih sipajte pivo, vodu i ulje. Na batake stavite komadiće maslaca. Batake još jednom pospite alevom paprikom i drugim začinima po želji, pa ih stavite u prethodno zagrejanu rernu da se peku. Poslužite sa prilogom od pečenih krompira.