B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Slaninice moja mila...

autor: Gomex | 23.09.2021
Slaninice moja mila...

Možda niste znali da gotovo polovinu masnoća prisutnih u slanini čine masnoće koje se mogu pronaći i u maslinovom ulju, a za koje se pokazalo da pozitivno utiču na naše zdravlje. Nutricionisti kažu da je slanina izuzetno korisna, ali i da sa njom ne treba preterivati...

Slanina-dobar izvor energije

Slanina ne sadrži ugljene hidrate i obiluje proteinima, koji igraju ključnu ulogu u održavanju visokog nivoa energije. Između ostalog, glavni su sinonim za zdravu ishranu. Takođe, slanina je bogata vitaminima B kompleksa, među kojima prednjači vitamin B1. On je neophodan za dobru cirkulaciju i funkcionisanje nervnog sistema. Osim toga, slanina sadrži i vitamin E, poznat kao snažan antioksidans.

Manje masni komadi slanine sadrže veći postotak proteina (čak do 15%), pa se ova namirnica može preporučiti i kao prava gastronomska poslastica, u umerenoj količini, jednom do dva puta nedeljno. Tajna zdrave ishrane je upravo u umerenosti. Tako i za slaninu možemo reći da je zdrava kada je sastavni deo uravnotežene ishrane čiji dnevni unos energije nastale od masti nije veći od 30 do 35%. Nezdrava može biti količina. Dnevna preporuka je oko 30g (ili jedan šnit).

Slaninijada u Kačarevu

U Kačarevu, nadomak Pančeva, već više od 30 godina održava se manifestacija posvećena slanini. Svakog februara na hiljade ljudi poseti Slaninijadu u ovom mestu. Tu se, osim slanine, mogu probati i kupiti mnogi drugi proizvodi od svinjskog mesa. Među najpopularnijima su čvarci.

Ako se vratimo u osamdesete, setićemo se da su se tokom svinjokolja čvarci, slanina i mast delili komšijama, tj. onima koji su pomagali da se taj posao dobro uradi. Nekada su se ovi proizvodi smatrali “sirotinjskom” hranom. Danas je, međutim, to potpuno drugačije. Slanina i čvarci su i do četiri ili pet puta skuplji od kilograma svinjskog mesa. 

Viršle u slanini

Sastojci:

4 pileće viršle, 8 traka dimljene slanine, 100g kačkavalja ili edamera, zelena salata, 70g kiselih krastavčića, ulje, 4 puter kifle.

Priprema:

Sir i krastavce iscite na trake. Napravite uzdužni rez na viršlama, pa ih napunite sirom i krastavcima. Uvijte viršlu u dve trake slanine i propržite na tiganju. Nakon toga kiflu presecite na pola, stavite zelenu salatu, nadevenu viršlu i uživajte u obroku.