Pohovani sir je svojevrstan specijalitet koji se veoma brzo sprema. Ipak, dok uživate u ukusima, bar privremeno zaboravite na kalorije (kojih je u ovom jelu prilično mnogo).
Pohovani sir, izuzetno ukusno i dobro jelo, može poslužiti kao samostalni obrok, u senviču ili kao dobro meze. Uz pohovani sir poslužite pomfrit ili pekarski krompir, zelenu ili sezonsku salatu, te neizostavni bešamel sos.
Pohovani sir je nešto od čega obično bežimo, jer se stvorila slika da ga je teško napraviti kako treba. Međutim najvažnije da odaberete pravi sir i sledite ove smernice.
Kada birate sir za pohovanje neka to bude: gauda, kačkavalj, mocarela, parmezan, edamer ili trapist.
Eksperimentišite sa tvrdim sirevima, a isrpobajte i pohovanu fetu. Tajna kako da nejbolje ispečete ovaj sir je u tome da komadiće stavite u zamrzivač na 3 sata. Nakon toga ih jedan po jedan spuštajte u vrelo ulje. Pržite dok ne porumene. Vadite ih na papirne ubruse da se ocedi višak masnoće. Kada se malo ohlade, možete ih poslužiti. Ako koristite tvrđi sir nije potrebno da ga prethodno stavljate u zamrzivač, možete ga odmah pržiti. Ipak, najbolje je da ga zamrznete, jer tada ćete biti sigurni da curenja i “nereda” neće biti. Ako želite da probate sa mekšim sirom, izmešajte ga sa mrvicama i začinima, pa formirajte kuglice. Te kuglice uvaljajte u jaja i u debeli sloj mrvica (dva puta ih uvaljajte). Zamrznite, pa tek onda pržite u vrelom ulju.
Trapist je polutvrdi kravlji sir blago kiselkastog ukusa i umerenog mirisa. Ime je dobio po redu trapista, a njegov način pravljenja monasi iz Francuske preneli su na teritoriju Austrougarske u drugoj polovini 19. veka. Sir je i danas pod tim imenom veoma popularan upravo na tim prostorima - Mađarska, Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija, a slične varijacije prave se širom Evrope.
Sastojci:
300g trapista, 1 kašika kukuruznog brašna, 1 jaje, 1 šolja kornfleksa, ulje za prženje.
Priprema:
Umutite jaje u tanjiru. Trapist nasecite na tanke kriške. Kornfleks izmrvite na sitne komade. Svaki komad sira uvaljate prvo u kukuruzno brašno, zatim u umućeno jaje i na kraju ga uvaljajte u kornfleks sa svih strana. Zagrejte masnoću u tiganju i ispržite sir sa obe strane do lepe zlatne boje. Pohovani trapist izvadite na papirni ubrus da upije višak masnoće i poslužite ga kao prilog.