B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Punjena piletina

autor: Gomex | 04.06.2020
Punjena piletina

Piletina se svrstava u najzdravije vrste mesa, posebno zbog niskog sadržaja masti i holesterola. Raznim vrstama punjenja se obogaćuje ukus što vodi do pravog gurmanluka.

U pitanju je namirnica, koja može lako da se kombinuje sa raznim povrćem, voćem, mlečnim proizvodima i začinima. Zbog blagog i relativno neutralnog ukusa, skoro da ne postoji varijanta u kojoj piletina ne bi mogla da nađe svoje mesto na trpezi.

Piletina na sto načina

Od supa, čorbi i potaža, preko kuvanih jela, variva, testenina, uz sve vrste povrća, žitarica, orašastih plodova i mahunarki, piletina je savršena namirnica koja svakom jelu daje optimalnu hranljivu vrednost. Grilovana, pržena, pohovana ili punjena piletina, odličan je dodatak salatama niske kalorijske vrednosti. Lako se kombinuje i sa slatkim sosovima ili sa svežim voćem. Prednost piletine je i to što se lako vari, a pri tom može i da zasiti. 

Od davnina je prepoznat način obogaćivanja piletine određenim vrstama punjenja. Ovakvi specijaliteti bili su karakteristični za bogatiju trpezu plemićkih porodica centralne Evrope i Azije. Uz dodatke jakih sireva i aromatičnog povrća, punjenje za piletinu uvek sadrži mešavinu više aromatičnih začina, koji imaju za cilj da zadrže sočnost i pojačaju ukus piletine.

Takođe su čuvena punjenja koja sadrže uprženu slaninu sa lukom, mešavinu džigerice i belog luka, a što se tiče ostalih kombinacija, u kolinarstvu važi staro pravilo da je samo „nebo granica.”

Mnogi izbegavaju kožicu, koja može biti vrlo ukusna i hrskava kada se začini, ali nutricionisti preporučuju da se ne skida, jer sadrži vitamin A i druge vredne sastojke.

Za punjenu piletinu, bez obzira na namirnice u nadevu, važi univerzalno pravilo. Punjeni komadi se pažljivo ređaju u posudu i termički tretiraju duže, ali na nižoj temperaturi, dok se ukus fila i piletine ne pomešaju. Na kraju se zapeče, da bismo postigli hrskavost.

Punjeni bataci

Sastojci:

2 pileća bataka sa karabatkom, malo soli, začin za grill piletinu, začin za pečenu piletinu, vegeta, ulje

Sastojci za nadev:

100g mlevenog svinjskog mesa, 50g trapista, 30g stišnjene šunke, kuvano jaje, čen belog luka, malo sode bikarbone, soli, bibera i crvene mlevene paprika

Priprema:

Batake sa karabatacima treba osloboditi od kosti, a onda preći na pripremu nadeva. Staviti jaje da se kuva i od momenta kada voda provri kuvati ga 10 minuta, da bude tvrdo kuvano. Oljuštiti ga i iseći na kockice. Trapist sir i stišnjenu šunku takođe iseći na sitne kockice. Beli luk sitno iseckati. Mlevenom mesu dodati iseckano kuvano jaje, trapist sir, stišnjenu šunku, malo soli, bibera, crvene aleve paprike i malo soda bikarbone. Viljuškom dobro izmešati. Posebno izmešati začine za pileće meso: malo vegete, začina za grill piletinu i začina za pečenu piletinu.

Pileće batake sa karabatakom malo posoliti sa svih strana i utrljati mešavinu začina. Puniti ih nadevom da rupe budu dobro popunjene i zatvoriti metalnim štapićem. U vatrostalni sud staviti ulje da pokrije dno i na ulje staviti punjeno meso. Vatrostalni sud pokriti alu-folijom i staviti u rernu na 160°. Posle 1h, skinuti alu-foliju, povećati temperaturu na 190° i peći još 30 minuta, da bude rumeno sa svih strana. Servirati uz pire krompir, pinđur, kisele krastavce, marinirane šampinjone ili neke druge salate po želji.