B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Prirodni izvor Omega-3 iz dalekih mora

autor: Gomex | 16.07.2020
Prirodni izvor Omega-3 iz dalekih mora

Skuša je zdrava “masna” riba koju nutricionisti redovno preporučuju. Ako želite što duže da sačuvate mladalački izgled i dobro zdravlje, posebno se preporučuje češće konzumiranje paradajza, skuše i brokolija.

Skuša sadrži veliki procenat omega-3 masnih kiselina

Tokom leta, savetuje se da obogatite jelovnik voćem i povrćem, a crveno meso zamenite ribljim specijalitetima. Skuša je na listi poželjnih namirnica, posebno iz razloga što mast ove morske ribe deluje veoma lekovito. Ona štiti srce, reguliše njegov ritam i čisti arterije. Odlična je zaštita za mozak i za ceo nervni sistem. Skuša sadrži veliki procenat omega-3 masnih kiselina, čak dva puta više od lososa, a istraživanja pokazuju da samo 1 gram omega-3 masnih kiselina dnevno kod muškaraca smanjuje opasnost od kardiovaskularnih oboljenja za čak 40 odsto. 

Ova riba bogata je i selenom, koji zajedno sa proteinima stvara antioksidanse i jača imunološki sistem. Preporučuje se trudnicama, jer sadrži fosfor i magnezijum. Ono što je posebno izdvaja kao namirnicu za savršeno izbalansiran obrok je podatak da u 100 grama sadrži samo 205 kalorija - od toga 18% masti i 14% proteina. Skuša sadrži više od 10% preporučene dnevne količine kalcijuma, a dobar je izvor i vitamina D koji pomaže apsorpciji kalcijuma. Bogata je antioksidansima, kao i vitaminima A i B grupe. Betakaroten i vitamin E mogu pomoći u sprečavanju oksidativnog oštećenja ćelija, koje uzrokuje pojavu raka, a takođe štite i od srčanog udara. Kalcijum i vitamin D, koji se nalaze u skuši, veoma su važni za jake kosti. B-kompleks je nužan za normalno funkcionisanje nervnog sistema, a njegov nedostatak može rezultirati depresijom, umorom i slabljenjem imuniteta. 

Ova ukusna riba ne gubi svoja lekovita svojstva ni kada je konzervirana.

Kako omega-3 masne kiseline deluju na organizam?

• Snižavaju holesterol  i povišen krvni pritisak

• Snižavaju količinu triglicerida 

• Smanjuju upale kod osoba sa psorijazom, artritisom i astmom

važne su za normalan razvoj mozga i očiju (ima ih i u majčinom mleku)

Skuša u foliji

Sastojci:

300g skuše, 2 kašike maslinovog ulja, 4 čena belog luka, limunov sok, so i biber, ruzmarin, bosiljak, malo svežeg seckanog peršuna.

Priprema:

Skušu očistite, operite, poprskajte limunovim sokom i pobiberite. Zasecite je i napunite belim lukom, ruzmarinom, bosiljkom i prelijte maslinovim uljem. Potom ribu obmotajte alu-folijom i pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 250 stepeni. Pečenu skušu služite uz salatu od blitve.