B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Pasulj prepun zdravlja

autor: Gomex | 02.12.2021
Pasulj prepun zdravlja

Iako se već dugo zna da je konzumacija pasulja dobra za naše zdravlje, danas se zbog novih informacija koje donosi nauka ovom povrću pridaje još više pažnje.

Pasulj kao super namirnica

Naučnici nam otkrivaju da ishrana bogata pasuljem može smanjiti rizik od srčanih oboljenja i određenih vrsta raka. Takođe, pasulj poseduje veliku energetsku vrednost i sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. U njegovom sastavu su i lecitin, kalijum, kalcijum, gvožđe, fosfor, magnezijum, cink i natrijum, a sjajan je i kao izvor folne kiseline, vitamina B6 i K, riboflavina (B2) i B3.

Ova mahunarka je dobar izvor belančevina, a za razliku od drugih izvora, ima veoma malo masti. Osim toga, jedna porcija pasulja zadovoljava 20% naših dnevnih potreba za vlaknima. Osobe koje jedu pasulj dobijaju više ključnih hranljivih materija od onih koji ne konzumiraju pomenutu namirnicu.

Naučno testiranje je pokazalo da su crveni, šareni i tamnoplavi pasulj imali i do deset puta veće količine antioksidansa i drugih lekovitih materija u odnosu na beli i žuti pasulj.

Pasulj kao omiljeni domaći specijalitet

Iako vodi poreklo iz Južne Amerike, pasulj se kod nas smatra jednim od omiljenih domaćih specijaliteta. Ova namirnica je na Balkan stigla iz Italije u 17. veku, a neke od najpoznatijih sorti kod nas su dvadesetica, galeb, biser, panonski gradištanac, panonski tetovac, poboljšani gradištanac, sremac, zlatko.

Domaća trpeza se ne može zamisliti bez čorbastog pasulja, prebranca ili „gravčeta”, mada smo mi Balkanci skloni od svega da napravimo pravi gurmanluk.

Pasulj štiti naše ćelije od raka i usporava rast tumora. Istraživači sa Harvarda izjavili su da žene koje konzumiraju pasulj najmanje dva puta nedeljno imaju 24% manje izgleda da razviju rak dojke, srčane bolesti, dijabetes tipa 2, visok krvni pritisak ili rak debelog creva.

Salata od šarenog pasulja

Sastojci:

šareni pasulj (1 šolja za čaj), peršun (1/2 vezice), balzamovo sirće (1 supena kašika), maslinovo ulje (3 supene kašike), crveni luk (1 glavica), nana (po ukusu)

Način pripreme:

Operite pasulj i potopite ga u hladnu vodu gde će ostati narednih 12 sati. Nakon toga ga procedite, ponovo dodajte vodu i stavite da provri na laganijoj vatri. Prospite vodu i dolijte novu (vruću). Ponovo stavite pasulj na ringlu i ostavite ga da vri dok ne omekša. Pasulj ne sme da ostane čvrst, ali mora biti dobro skuvan. Izlijte vodu i ostavite ga sa strane. Sitno iseckajte luk i dodajte ga u proceđeni pasulj. Sitno iseckajte peršun i takođe ga dodajte u pasulj.

Stavite maslinovo ulje i sirće, kao i 1 kašičicu soli i dobro promešajte. Salata od pasulja je sada spremna za serviranje, ali se preporučuje da odstoji još 10-15 minuta pre konzumacije, kako bi dobro upila sve začine.