B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Pangasius nije som?

autor: Gomex | 09.09.2021
Pangasius nije som?

Ukoliko ste u potrazi za ribom koja je ukusna, a uz to ima veoma malo masnoće i bogata je proteinima, vreme je da probate pangasius! Recepti koji uključuju ovu vrstu ribe uglavnom nisu posebno složeni, te se možete okušati u pripremi na više različitih načina…

Što se tiče porekla, pangasius potiče iz reke Mekong u jugoistočnoj Aziji. Najprepoznatljiviji je po tome što ga karakteriše mlečno belo meso. Mlađi i sitniji predstavnici ove vrste se gaje kao akvarijumske ribe, dok oni stariji i krupniji mogu dostići dužinu od čak 1,5m i težinu od preko 50kg.

Meso pangasiusa je izvor vitamina i minerala

Meso pangasiusa je izvor vitamina A, C i E. U njemu takođe ima i natrijuma, magnezijuma, gvožđa, kalijuma, omega-3 masnih kiselina. Stručnjaci navode da je ova vrsta veoma korisna za osobe koje imaju kardiovaskularne probleme.

Donedavno, pangasijus nije bio mnogo popularan na našem tržištu. Ipak, u poslednje vreme se ova riba sve više koristi i prodaje. Do marketa stiže u zamrznutom obliku, potpuno očišćen, što je domaćicama dovoljan razlog da ga više vole, jer proces čišćenja svakako ume da bude neprijatan i dosadan. 

Prvi korak je odmrzavanje proizvoda. Po pravilu, sve bi trebalo da ide prirodno. Dakle, nema tople vode, pa čak ni mikrotalasne pećnice. Savetujemo vam da ribu jednostavno stavite u duboku posudu odgovarajuće veličine i ostavite je na kuhinjskom stolu. Sve će se dogoditi samo od sebe. Potom isperite pulpu pod hladnom tekućom vodom i obrišite je papirnim ubrusima. 

Pangasius je pogodan za najrazličitije recepte, a po mišljenju majstora kuhinje, najbolje ga je pržiti i peći. Ova riba nije dobra opcija za roštilj, jer su njeni fileti prilično tanki i lako se lepe za rešetku…

Pangasius ima delikatan i nenametljiv ukus, koji se može dopuniti različitim začinima. Neke od preporuka su biber, majčina dušica, muskatni oraščić, peršun, menta, mirođija... Ukus ribe sa belim lukom i limunom je takođe dobra kombinacija, a iskusni kulinari često u priloge dodaju i belo vino i soja sos.

Pangasius komadi u foliji

Sastojci:

Pangasius file - 1,5 kg, maslinovo ulje, limunov sok, so, mešavina začina, sveže mediteransko bilje (origano, peršun, majčina dušica ili drugi).

Priprema:

Zagrejte pećnicu na 200 stepeni. Isperite file hladnom vodom i obrišite ga papirnim ubrusima. Unutrašnjost tepsije prekrijte alu-folijom, na koju ćete staviti nekoliko kriški limuna i grančica svežeg bilja, poput majčine dušice, peršuna ili origana.Isecite filete na komade širine nekoliko centimetara, koristeći oštar nož. Posipajte so, papriku i vegetu preko komada ribe, a zatim pospite maslinovim uljem. Poređajte po tepsiji i prekrijte dodatnim kriškama limuna i svežeg bilja. Savijte rubove alu-folije kako biste napravili improvizovanu posudu za pečenje (čamac ili omotnicu) da bi se zadržali sokovi tokom pečenja.Pecite oko 20 minuta bez okretanja komada ribe.

Poslužite uz priloge od povrća, pire krompira ili pirinča.