B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Pančeta, kraljica slanine

autor: Gomex | 17.02.2022
Pančeta, kraljica slanine

Pančeta je vrsta slanine koja je poreklom iz Italije. Tehnološki proces kojim se dobija obuhvata soljenje, dimljenje, zrenje i sušenje. U Italiji su veoma popularne dve vrste tog proizvoda - „pancetta stesa” i „pancetta arrotolata” koje se razlikuju po obliku, začinima, klimi, rasi svinja, kao i po tradiciji proizvodnje.

Pančeta je naziv dobila po italijanskoj reči “pancia” što znači trbuh. U pitanju je mesni proizvod sa nekoliko regionalnih varijacija. Neke od njih su dimljene, neke se suše bez kože i zarolane su, neke su spolja jače začinjene. Za razliku od većine vrsta slanine koje su ili soljene u salamuri ili termički obrađene (parenjem ili kuvanjem), pančete su dehidrirane suvim soljenjem i prirodnim sušenjem na vazduhu.

Pančeta je zaštitni znak Italije

Postoje dva osnovna tipa - arrotolata (rolovana) i stesa (ravna). Arrotolata je tipična za severnu Italiju i uglavnom se služi sirova, sečena na tanke trake, kao predjelo ili za sendvič, dok je “stesa” karakteristična za centralnu i južnu Italiju, seče se na deblje komade i koristi za pripremanje hrane, najčešće na roštilju ili za čuvenu karbonara pastu. 

Pančeta se pažljivo soli, zatim izlaže dimu od bukovine tri do četiri dana. Tom prilikom se na vatru dodaje ruzmarin, crni biber ili neki drugi aromatični začin, da bi meso dobilo karakterističnu notu. Nakon dimljenja, slaninu treba okačiti negde gde je vetrovito, a da je temperatura između 10 i 14 stepeni. Pančeta  sazri nakon tri do četiri meseca i dobija svetložutu boju, dok je na preseku masni deo sasvim beo, a mesnati delovi su svetlocrvene boje. U dobrim uslovima, ona se može čuvati i do tri godine.

Nova istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline koje su prisutne u pančeti štite srce od bolesti, i nisu pune žive kao one iz ribe. Ovo meso je bogato kalijumom koji snižava krvni pritisak, ali i nivo šećera u krvi, te je značajno u snižavanju rizika od dijabetesa, moždanog i srčanog udara. Proteini kojima pančeta obiluje su značajan izvor energije za organizam i pomažu u izgradnji mišićnog tkiva.

Cezar salata

Sastojci:

2 glavice zelene salate, 100g pavlake, 100g majoneza, 1 kašičica senfa, 2 kašike proprženog susama, sok od 1 limuna, 3 kriške tost hleba, 1 čen belog luka, 2 kašike maslinovog ulja, 200g belog mesa, 100g pančete, 30g rendanog kačkavalja, 4 čeri paradajza, so, biber i začinsko bilje - po ukusu.

Priprema:

Pomešajte pavlaku, majonez, senf, so, biber, začinsko bilje i proprženi susam. Zelenu salata usitnite, prelijte limunovim sokom, pa sjedinite sa umućenom pavlakom i majonezom. Smesu stavite na dno činije, pa poređajte kockice prepečenog tosta sa belim lukom i maslinovim uljem. Preko kockica tosta poređajte štapiće belog mesa, a preko njih proprženu slaninicu. Narendajte kačkavalj i dekorišite čeri paradajzom.