B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Orašasto voće kao gurmanski dodatak...

autor: Gomex | 17.12.2020
Orašasto voće kao gurmanski dodatak...

Orašasto voće je odlično kao zdrava grickalica, a fantastično je i kada se doda u salate, rižoto, pastu i mnoga druga kuvana jela. Obrocima daje divnu hrskavu teksturu, specifičnu aromu i ukus. Možete da koristite bilo koje orašasto voće, indijski orah, badem, orahe, kikiriki, pistaće, kuvanu leblebiju…

Orasi, lešnici, kikiriki...

Domaći orah pročišćava krv, leči plućne bolesti, katar creva, upalu sluzokože očiju, uništava crevne parazite, jača vid. Lešnik je pored oraha energetski najvrednija koštunjava namirnica. Koristi se u borbi protiv žutice, proširenih vena, upale pluća, niskog krvnog pritiska, proliva, hemoroida, za izbacivanje toksina iz organizma. Kikiriki je jedan od najlekovitih orašastih plodova, jer efikasno smanjuje rizik od srčanih oboljena. Zatim, dobar je za razne vrste dijeta, jer dovodi do zasićenja nakon konzumacije veoma male količine, a to je opet zbog njegovog sastava koji je odlična mešavina belančevina i proteina. Pogodan je za dijabetičare, koji ga mogu koristiti uz konsultaciju sa lekarima.

Orašasti plodovi sa začinima

Slobodno se igrajte. Možete spremiti orašaste plodove unapred i čuvati ih kao svaki drugi začin. Sirovo orašasto voće isperite pod mlazom vode i krpom prosušite. Na šaku voća stavite 1 kašiku ekstra devičanskog hladno ceđenog ulja (maslinovog na primer), sipajte začine i sve dobro promešajte da se orašasti plodovi koje ste izabrali dobro oblože začinima. Za začine možete koristiti mlevenu ili tucanu paprika, kumin, ruzmarin, čili, timijan, majčinu dušicu, biber, origano, morsku so…

Ovako pripremljene orašaste plodove stavite u zagrejanu rernu na 130-150C u pleh obložen pek-papirom i pecite 5-8 minuta, zatim ih lagano promešajte i dopecite još par minuta da budu zlatni. Kada se ohlade spakujte ih u teglu i koristite kao gurmanski dodatak jelima ili zdravije grickalice.

Posna sarma sa orasima

Sastojci:

glavica kiselog kupusa ili 2 manje (oko 2 kg ukupne težine), 1 dodatak za sarmu, 1 mala šargarepa, 4-5 manjih glavica crnog luka, šolja pirinča, kašičica kurkume, 200g mlevenih oraha.

Priprema:

Luk propržite na vrelom ulju. Kada je skoro gotov, dodajte rendanu šargarepu i pirinač. Propržite vrlo kratko. Pazite da ne zagori. Skinite sa vatre, dodajte mlevene orahe, kurkumu i dodak za sarmu razmućenu u malo mlake vode. Ostvaite sve na nižoj temperaturi dok se ne upije voda iz pirinča. Na list kupusa stavite dve kašičice fila i zavijte sarmu. Kuvajte oko sat vremena, dok kupus ne omekša.