B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Omlet na sto različitih načina

autor: Gomex | 01.07.2021
Omlet na sto različitih načina

Omlet je u osnovi jelo od jaja i mleka, prženo na maslacu ili ulju, dok pojedini recepti uključuju i brašno, kao i šunku, sir, gljive, ribu ili povrće. Iako zbog naziva mnogi smatraju da je u pitanju francuski specijalitet, prvi omlet je napravljen u drevnoj Persiji. Francuska reč “omelette” počela je da se koristi tek sredinom 16-og veka…

Varijacije omleta 

Gotovo svaka zemlja ima svoj način pripreme. Recimo, u Francuskoj, omlet je mek, puterast i sočan. Jaja se peku na puteru, uz opciju dodavanja rendanog sira, paprike, paradajza, šunke, slanine ili kisele pavlake. Španski omlet naziva se španskom tortiljom i podrazumeva pečenje u kombinaciji sa krompirom. Krompir se iseče i isprži, a zatim se dodaju umućena jaja. U zavisnosti od ukusa, jelo se obogaćuje crnim lukom, mladim lukom ili paprikom. U Grčkoj se jajima dodaju feta sir, masline, paradajz i spanać. Indijci preferiraju jake začine i arome, te se njihov omlet sprema sa dodatom paprikom ili pečurkama, kao i sa prahom kurkume, kumina i korijandera. U Italiji su paradajz i parmezan obavezni dodaci, dok Meksikanci za pripremu koriste samo belanca, uz ljute papričice, pasulj i avokado…

Aleksandar Dima je u svom Velikom kulinarskom rečniku pisao o nekoliko varijacija omleta. Kao najpopularnije naveo je one sa svežim začinskim biljem (peršun i vlašac), a takođe i varijante sa pečurkama za koje autor kaže da se mogu prilagoditi upotrebom zelenog graška, spanaća ili sorti tartufa. „Kirsch omlet“ (ili omlet od ruma) je slatki omlet napravljen od šećera i likera. Još jedan slatki omlet pravi se od jabuka i glazure od smeđeg šećera.

U Japanskom gradu Jokohama, 1994. godine, pripremljen je tada najveći omlet u svetu, za čiju pripremu je utrošeno 160.000 jaja. Ovaj neobjavljeni rekord ubrzo je oboren u Kanadi, gde je jelo bilo teško gotovo 3 tone (2.950 kg).

Omlet sa viršlama

 Sastojci:

1 tikvica, 1 krompir, mladi crni luk (veza), 6 jaja, 100ml kisele pavlake, 1 kašika maslaca, 6 viršli, so, biber

Priprema:

Tikvicu, viršle i krompir iseckajte na kolutove. Crni luk takođe sitno iseckajte, pa u tiganju propržite tikvice, dodajte maslac, krompir i viršle. Posolite i pobiberite. Jaja umutite sa kiselom pavlakom. Nauljite vatrostalnu posudu i izručite sve iz tiganja. Prelijte umućenim jajima, pa pecite na 200 stepeni, oko 15 minuta. Kada je jelo spremno, isecite ga na kocke ili trouglove i pospite seckanim crnim lukom.