B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Nutritivne vrednosti paradajza

autor: Gomex | 03.12.2020
Nutritivne vrednosti paradajza

Da li ste znali da sok od paradajza može biti vaš glavni saveznik na putu do vitke linije? Nakon čitanja ovog teksta, možda ćete ga piti u nešto većim količinama...

Sokovi od povrća poslednjih godina postaju sve popularniji, kao i način ishrane poznat pod terminom „Juicing“. To je zapravo odličan način da u telo unesemo neophodne vitamine, pogotovo ako nismo od onih koji se svrstavaju u velike ljubitelje voća i povrća.

Paradajz bogat vitaminima

Paradajz karakteriše bogatstvo vitaminima A i C, koji sa sobom nose brojne pogodnosti za ljudski organizam. Neke od najznačajnijih prednosti su svakako dobar imunitet, dobar vid, zdravlje kostiju i zuba... Sok od paradajza bogat je i vitaminima B3 i B6, koji se smatraju bitnim faktorima kada je u pitanju stabilizovanje nivoa holestereola. Čaša soka dnevno bitno utiče na smanjenje lošeg holesterola. Vitamin B6 poznat je po tome što razbija homocisten, jedinjenje koje oštećuje krvne sudove i dovodi do srčanih bolesti, a magnezijum je još jedan od sastojaka kojima paradajz obiluje. Magnezijum iz paradajza pokreće naše mišiće, uključujući i najvažniji mišić u našem telu - onaj koji pumpa krv! 

Osim toga, hlor i sumpor sadržani u paradajzu potpomažu bolji rad jetre i bubrega, što je ključno u procesu detoksikacije tela. Ipak, jedno od najpopularnijih svojstava ove namirnice i njegovog soka jeste fascinantna moć topljenja masnih naslaga na stomaku. Međutim, treba imati u vidu da sok od paradajza ne topi salo na stomaku bukvalno, već samo omogućava da zemenite obrok ili deo obroka nečim što je manje kalorično, a daje osećaj sitosti.

Tajna je u lipokenu

Tajna paradajza kao saveznika u topljenju masnih naslaga je i u likopenu, sastojku koji mu daje specifičnu crvenu boju i koji je moćan antioksidans, sjajan u borbi protiv slobodnih radikala. Jedući paradajz bar 6 meseci, možete primetiti značajnu razliku u nivou vaše energije, kao i u izgledu. Koža će biti neuporedivo blistavija.

Ne samo da ima malo kalorija, već sok od paradajza sprečava napade gladi i želju za hranom. Naime, nutricionisti su došli do zaključka da hrana koja ima oštar i kiselkast ukus snažnije utiče na naše čulo ukusa i na neki način ga preopterućeje, te čini da ostanemo siti na duži period. Samim tim, manje smo skloni da posegnemo za hranom i onda kada nismo gladni.

Sočna svinjetina u saftu

Sastojci:

Glavica luka, 2 šargarepe, 2 čena belog luka, 1/2 kg svinjskog mesa, aleva paprika, malo soli, vegete, bibera, 1 manja ljuta papričica (sveža), 250ml soka od paradajza, malo šećera.

Priprema:

Izmiksujte u blenderu luk i šargarepu i izdinstajte na malo ulja. Dodajte meso isečeno na kockice, pa promešajte. Nalijte malo vode i dodajte začine - malo vegete, bibera, soli, paprike i sitno iseckan beli luk i peršun. Ako volite pikantno, stavite i sitno iseckanu ljutu papričicu. Ostavite da se dinsta na laganoj vatri oko 45 minuta. Zatim dodajte sok od paradajza i promešajte, pa vratite na laganu vatru da još malo ukuva i da se dobije lep saft u kom se meso nalazi. Probajte da li je saft dovoljno slan. Ako želite, dodajte još začina koje volite. Kao prilog možete poslužiti krompir, kupus salatu ili neku testeninu.