B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Ne baš običan sladoled

autor: Gomex | 02.06.2022
Ne baš običan sladoled

Čokolada, vanila i jagoda neki su od uobičajenih i verovatno najomiljenijih ukusa ledenih poslastica. Međutim, u nekim zemljama u ponudi su i krajnje neobični ukusi sladoleda...

Neobični ukusi sladoleda

Sladoled koji sadrži do 60 procenata kavijara može se naći u jednom lancu restorana u Francuskoj. Ovaj restoran nudi i posebnu uslugu - dostavu ovog luksuznog sladoleda koji se pakuje u specijalnu ambalažu i može ostati zaleđen do 72 sata.

Iako je senf često u senci kečapa i majoneza, on je konačno dobio svojih pet minuta (bar kada su poslastice u pitanju). Naime, u Britaniji možete pronaći sladoled sa neobičnom kombinacijom ukusa šećera i senfa.

U jednoj poslastičarnici u Venecueli, pored više od 100 različitih sladoleda, mogu se kupiti i ledene poslastice sa ukusom špageta i sira, tunjevine i dijetalnog napitka.

U Japanu se možete osvežiti sladoledom koji u osnovi ima ukus jagode, a obogaćen je aromom zelene salate, krastavca, paradajza i paprike.

U Portoriku se možete osvežiti sladoledom sa ukusom usoljenog bakalara...

Poslastičari su ranije eksperimentisali sa raznim ukusima, te su između ostalog pokušavali da prave sladoled sa ukusom kozjeg mleka, ali u jednoj poslastičarnici u Londonu možete probati i sladoled sa ukusom majčinog mleka. Bejbi Gaga, kako je sladoled nazvan, napravljen je od mleka žena koje su svoje mleko donirale, a obogaćen je ukusima vanile i limuna.

Sladoled koji menja boju

Španski fizičar (a danas poslastičar) Manuel Linares pokazao je svetu da njegovo nekadašnje zanimanje ne mora nužno biti svedeno na formule i teorije, već može imati i sjajnu praktičnu primenu. On je postao kuvar i izmislio sladoled koji menja boju dok se topi. Taj sladoled nosi naziv Xameleon, a napravljen je od prirodnih sastojaka. 

Kada ste sve ovo pročitali, sladoled sa vinom zvuči kao najnormalnija stvar. Recept se nalazi u nastavku.

Sladoled sa vinom roze 

Sastojci:
750ml rozea (ili bilo kojeg drugog ružičastog vina), 100g šećera, 100g borovnica, 3 kašike soka od limete, 120ml vode.

Priprema:
Vino prebacite u kalup za led i stavite ga u zamrzivač preko noći. Kad ste spremni za pripremu, u posudi zagrejte šećer i vodu, pa kuvajte nekoliko minuta, tek toliko da se otopi šećer. Dodajte i borovnice i kuvajte još minut. Sklonite sa vatre i pustite da se sirup ohladi. Procedite kroz cediljku, pa sa kockicama rozea prebacite u blender. Dodajte sok limete i sve dobro usitnite. Prebacite u plastičnu posudu i stavite u zamrzivač na još 60 minuta.