B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Musaka najjednostavniji ručak na svetu!

autor: Gomex | 06.02.2020
Musaka najjednostavniji ručak na svetu!

Bogatstvo ukusa i mirisa može da pruži samo domaća musaka. Ovo nezaobilazno jelo omiljeno je u skoro svakom domaćinstvu. Musake su jela koja se brzo i lako spremaju, a mogu da zadovolje i zahteve najvećih sladokusaca... Jer kad se na sto iznese tepsija iz koje se širi bogat miris jela pečenog u rerni, svako će se sa zadovoljstvom prihvatiti viljuške i noža.

Tajna ukusne musake

Musaka se prvi put pominje u iračkom kuvaru iz 13. veka, i to pod nazivom “magmuma”. U Grčkoj se jede onih dana kad se okuplja cela porodica, obeduje se dugo, uz razgovore (kao i u drevnoj Grčkoj), sa podrazumevanom gestikulacijom i velikim uživanjem. 

Grci navode da musaka zahteva salatu i vino kao prilog… Ako neko misli da je musaka strogo definisana tradicionalnim receptom, taj je u velikoj zabludi. Kaže se da neki narodi, pa i Grci, to jelo spremaju religiozno dosledno, po striktnom receptu, ali istina je da ima neverovatno mnogo varijacija.

Musaka svakako nije instant hrana. Veoma je zahtevna u pripremi i istrukcijama za pravljanje, ali je sve podložno lakim izmenama. Jedini na listi neophodnih bili su plavi patlidžan i meso, složeni u redove i zapečeni, ali ni to više nije tako egzaktno. Verovatno je svetska popularnost musake omogućila bezbrojne varijante sastojaka i načina pripreme, prilagođavajući se lokalnim namirnicama, ukusima i afinitetima.

Finalni proizvod najčešće je nešto nalik slanoj torti, piti, gibanici, lazanji, kiš lorenu, italijanskoj kaponati… Različitih rešenja ima i kod nas, ali i u mnogim drugim svetskim kuhinjama. U Turskoj, na primer, nema slojeva, već je sve izmešano i jede se isključivo kao predjelo. 

Prste da poližeš

Svetska musaka ima neočekivano mnogo lica i mogućnosti improvizacije. Za kreativne kuvare koji drže do harmonije ukusa, musaka je veliki izazov. Samo je pitanje hoće li takva varijacija kod ortodoksnih ljubitelja proći kao musaka… 

Srbi su u kulinarskoj literaturi zapisani kao stari uživaoci musake, a ona se može spremati od pasulja i bez mesa, od graška i telećeg pečenja, od kiselog kupusa, pasirane kelerabe, sa šunkom, od štuke i kupusa ribanca, od krompir-pirea, od špargli, tikvica u kori testa, od spanaća, modrih patlidžana, boranije, kelja, telećeg mesa s vinovim listom, od zečjeg mesa, kupusa i krompira, raznog preostalog pečenja, šunke i kobasice…

Musaka od tikvica

Sastojci: Dve manje ili jedna veća tikvica, 500g mlevenog mesa, šoljica pirinča, glavica crnog luka, 2dl paradajz-sosa, 2 jajeta, 4 kašike kisele pavlake, mešavina biljnog začina, so, biber.
Za pohovanje tikvica: 2 jajeta, prezle i brašno

Priprema: Na malo ulja propržiti iseckan luk, dodati mleveno meso i dobro izmešati. Doliti malo vode (ili vina), začiniti po ukusu, sipati i paradajz, pa dinstati uz povremeno dolivanje vode 30-ak minuta. Za to vreme, tikvice oprati, pa ih po dužini izrezati na tanke komade i pohovati i pržiti u ulju dok ne porumene. Pirinač skuvati u vodi (1:4), dodati samo vegetu. Kuvati uz povremeno mešanje 15-ak minuta.

Za preliv musake: umutiti 2 jajeta i kiselu pavlaku, dodati vegetu ili so i malo bibera. U podmazanu vatrostalnu posudu slagati red pohovanih tikvica, red kuvanog pirinča, red sosa od mesa, pa red tikvica. Preliti smesom od jaja i pavlake, posipati rendanim trapistom (gauda) i peći u rerni oko 25 minuta.