B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Laki obrok od piletine

autor: Gomex | 07.05.2020
Laki obrok od piletine

Tokom izolacije u domovima usled pandemije virusa COVID-19, hrana je mnogima postala gotovo jedini izvor zadovoljstva. Ipak, čak i u redovnim okolnostima specijaliteti sa rolovanim mesom su prava poslastica za sve gurmane, a piletina ne samo da je dostupna, već i nije zahtevna za spremanje, za razliku od nekih drugih vrsta mesa.

Piletina odličan izvor posnih proteina

U skladu sa konceptom savremenog života, meso živine je pravi izbor za brzu pripremu laganog obroka sa niskim sadržajem masti i holesterola. Pileće meso je najpopularnije živinsko meso i pogodno je za različite načine pripreme. Odlikuje se optimalnim nivoom belančevina i hranljivim vrednostima, a takođe je i lako svarljivo... Piletina je idealna za decu, posebno iz razloga što obezbeđuje esencijalne proteine i aminokiseline neophodne za pravilan razvoj, dok kod starijih povoljno utiče i na krvni pritisak i holesterol. 

Pileće grudi su odlične za pečenje, paniranje, kuvanje i rolovanje, a kod mnogih ljudi koji vode računa o ishrani i redovno vežbaju to je jedan od glavnih sastojaka koji redovno pronalazi svoje mesto na dnevnom meniju. 

To je prevashodno zbog toga što su pileće grudi odličan izvor posnih proteina. Ljudi na dijeti koji jedu dovoljno proteina imaju veću verovatnoću da održe mišićnu masu i sačuvaju zdrav metabolizam. Jedna porcija pilećih grudi je obično oko 100g. To je količina koja može stati na dlan ruke. Ipak, mnoge komercijalno upakovane pileće grudi su mnogo veće od toga. Dakle, ako pojedete celo pakovanje, to će biti više od preporučene porcije.

Ukoliko zadržite kožicu na pilećim grudima, kalorija i masti će biti dosta više. Cele pileće grudi sa kožicom sadrže 366 kalorija, 55g proteina, 0g ugljenih hidrata, 14g masti, 4g zasićenih masti i 132mg natrijuma. Način pripreme pilećih grudi, kao i dodatni sosevi i arome takođe mogu napraviti veliku razliku.

Pitanje koje se često postavlja jeste: Može li se virus preneti na hranu? – Jedini način da se zarazite virusom, jeste ako pre pripreme jela niste oprali ruke, te je na taj način virus došao u kontakt sa hranom.

Rolovane pileće grudi sa slaninom

Sastojci:

400g pilećeg belog mesa (pileće grudi), 100g pančete, 100g listića sira, 2 jajeta, 150g kukuruznog brašna, so.

 

Priprema:

Svaku šniclu raseći po sredini, napraviti male džepove, zatim istući meso čekićem. Na svaku šniclu staviti parče sira i preko toga parče slanine, zatim zarolati i pričvrstiti čačkalicama. Kada sve napravimo, umutimo jaja, posolimo i zatim uvaljamo u kukuruzno brašno koje smo takođe posolili. Pržiti u dubokom ulju dok ne porumeni (obično 5-8 minuta). Kada se izvadi, staviti na papirni ubrus da se ocedi višak ulja.