B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Hleb i pecivo kroz istoriju

autor: Gomex | 04.11.2021
Hleb i pecivo kroz istoriju

Hleb prati ishranu čovečanstva od pamtiveka. Donedavno se verovalo da je počeo da se koristi 8000 godina p.n.e. kada se dogodio prelazak sa nomadskog načina života (lov-sakupljanje) na aktivniji (poljoprivreda). Ipak, studija objavljena 2018. godine pokazala je da se uvođenje žitarica u ljudsku ishranu pojavljuje u jugozapadnoj Aziji, najmanje 4000 godina pre toga.

Istorija hleba

Kada su ljudi saznali da se semenje može zasaditi i kultivisati, nastala je poljoprivreda, a sa njom se tradicionalni nomadski život menjao u stalni život u naseljima. Da bi gajio žitarice, čovek je morao biti stalno nastanjen na jednom mestu… Spljošteni hlebovi prisutni u raznim kulturama mogu poticati iz kamenog doba, pretežno iz onih kultura kod kojih se ispostavilo da je zrno žitarica bilo osnovno u ishrani. Neke varijante ove vrste primitivnog hleba preživele su do danas i mogu se naći u raznim delovima sveta, poput arapskog lavaša, grčke pite, indijskog rotija i tortilje naroda Latinske Amerike.

Pojedini autori tvrde da je hleb prvi put napravljen u Aziji i da je potom mogao stići do Mesopotamije i Egipta zahvaljujući drevnim trgovačkim putevima. Po predanju, Sumerani su (oko 3000 godina p.n.e) podučavali Egipćane kako se pravi hleb, da bi Egipćani nakon usvajanja znanja i daljeg usavršavanja poboljšavali procese pečenja, sve dok hleb nije postao neophodna hrana za njihovo društvo. 

Početkom XX veka - 70% hleba koji se konzumirao u svetu bio je umešen od pšeničnog brašna, uz neprestano smanjenje primene drugih žitarica. Međutim, od devedesetih, u Evropi su počele da se pojavljuju brojne zanatske pekare koje sve više privlače kupce zaljubljene u „klasični ukus“ hleba. Hleb od celog zrna se postepeno popularizuje zbog benefita za koje su prvenstveno zaslužna vlakna.

 

Hleb punjen šunkom i sirom

 

Sastojci:

400g hleba, 120g šunke u omotu, 70g sira za picu, 60g pančete, 50g praziluka, 4 jajeta, 90ml kisele pavlake, 15g maslaca, so, biber, kim, mlevena crvena paprika

Priprema:

Izrežite središnji deo hleba, zajedno sa gornjim delom kore. Pazite da ne prorežete dno. Sredinu izvadite i isecite na kockice. Kratko propržite narezanu slaninu. Kad je polupečena, odložite je, a u isti tiganj ubacite kockice hleba. Umutite 4 jajeta i pavlaku. Smesi dodajte narendanu šunkaricu, sir i seckani praziluk. Dobro promešajte. Punjenje za hleb začinite po ukusu. Unutar hleba, posebno blizu kore, rasporedite malo maslaca. Smesu od jaja, šunkarice i povrća izlijte u sredinu. Preko jaja pospite kockice hleba i slaninu. Pecite na 180 stepeni, oko 25 minuta. Ako je hleb manji ili izdužen, vreme pečenja će biti kraće. Poslužite toplo.