B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Dobro vino kao glavni sastojak

autor: Gomex | 18.06.2020
Dobro vino kao glavni sastojak

Malo igre prilikom kuvanja doneće vam sveobuhvatan osećaj hedonističke posvećenosti, kao što je trenutak kada u već dobro jelo dodate kvalitetno i pažljivo odabrano vino, a arome se odmah transformišu i oplemene...

Ovaj kulinarski postupak star je verovatno koliko i vino. Rimljani su toliko voleli kuvanje na taj način da su uvek pri ruci imali koncentrat grožđanog soka, nazvan defrutum. Sok je jelima davao boju i slast.

Na Dalekom Istoku, Japanci i Kinezi koriste pirinčano vino pri kuvanju već milenijumima, dok je na zapadu popularnost TV kuvara i pristupačnost namirnica iz celog sveta doprinela i rastu interesovanja za kuvanje sa vinom, koje je u vreme veće izolovanosti pojedinačnih gastronomskih zona bilo uglavnom rezervisano za visoku kuhinju, kao i za regije u kojima je vino bilo tradicionalno široko dostupno.

Koliko ima vina, toliko ima i načina upotrebe

Sada je malo onih kulinara koji se neće makar oprobati u mariniranju vinom, sotiranju, poširanju, kuvanju, dinstanju, deglaziranju, redukovanju, blanširanju... Malo vina popraviće ukus mnogim sosovima, umacima i gulašima. Stara izreka kaže: „Koliko ima vina, toliko ima i načina upotrebe!“

Kupinovo vino ima veoma tamnu boju, ali blag ukus, zbog čega je izuzetno pitko. U oblasti medicine, poznato je kao eliksir za prevenciju raznih obolenja, a ljubiteljima prefinjenih aroma nudi vrhunski doživljaj. Kupinovo vino se najčešće služi kao aperitivno ili desertno vino, mada se dobro kombinuje uz divljač, jela od rečne i morske ribe, kao i uz plemenite sireve.

Rižoto sa kupinovim vinom

Sastojci:

400g pirinča, dve čaše kupinovog vina, pola glavice crnog luka, litar bistre supe od povrća, maslinovo ulje, so, biber, peršun

Priprema:

U tiganju zagrejati ulje, pa kratko prodinstati sitno iseckani crni luk. Zatim ubaciti pirinač i pržiti još dva – tri minuta uz neprekidno mešanje. Sipati dve čaše kupinovog vina, pa kada alkohol ispari a pirinač upije vino, kuvanje nastaviti uz postepeno dolivanje vruće supe od povrća. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Kuvati 20 minuta, pa skloniti sa vatre, poklopiti i ostaviti nekoliko minuta da odstoji. Posuti svežim peršunom i odmah poslužiti.