B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Čarobni pasulj

autor: Gomex | 20.02.2020
Čarobni pasulj

Ako vam je dosadio pasulj pripremljen na tradicionalan način, donosimo vam predlog - kako pasulj iskoristiti malo drukčije i od njega napraviti zaista izvrstan specijalitet.

Redovno konzumiranje pasulja može da smanji rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa, a veoma je korisno i u kontroli telesne težine. Pozitivni zdravstveni efekti konzumiranja pasulja uključuju smanjenje nivoa šećera u krvi, poboljšanje zdravstvenog stanja kardiovaskularnog sistema, smanjenje nedostatka gvožđa i prevenciju poremećaja razvoja fetusa.

Vege burger

Pljeskavice od pasulja je zapravo malo teže napraviti nego one od mesa. Dobiti savršenu teksturu teži je zadatak nego postići savršen ukus. Često se desi da budu suvkaste, krhke i da se ne drže dobro, a sa druge strane, ako ih ostavite da budu preterano vlažne, iznutra su gnjecave. To niko ne voli. Ukoliko sami kuvate pasulj, neka ostane malo čvršći nego inače, a trik je i u tome da polovinu količine izmiksate ili ispasirate viljuškom, a polovinu ostavite ucelo. Najpopularnije su pljeskavice od crnog pasulja, mada ni crveni pasulj nije loš izbor. Naprotiv. Bitno je samo da se ne koristi neka od izrazito mekih sorti.

Da bi pljeskavice spolja bile hrskave, a iznutra meke, potrebno je obratiti pažnju na prženje. Možete ih grilovati ili pripremiti u tiganju. Ulja mora biti dovoljno i važno je da bude fino zagrejano. Kada dobiju koricu i tamnu boju, okrenite i pržite sa druge strane. Čak i ako budu delovale meko, nemojte ih ponovo okretati ili duže pržiti, jer će u tom slučaju biti suve.

Ime ovom jelu koje se proslavilo 80-ih godina prošlog veka dao je Gregori Sams, vlasnik makrobiotičkog restorana u Londonu, gde je između ostalih voleo da svrati i Džon Lenon. On ga je nazvao „vege-burger“.

Pljeskavice  od pasulja

Sastojci:

500g kuvanog belog pasulja, 2 jajeta, 2–3 čena belog luka, crveni luk, praziluk, 2 kriške starog hleba, so, biber, slatka paprika, suvi biljni začin, malo mleka, ulje za prženje

Priprema:

Skuvajte pasulj, pa ga izgnječite viljuškom.
Hleb prelijte mlekom, dobro ga ocedite, dodajte pasulju i dobro izmešajte.
Sitno iseckajte praziluk, crveni i beli luk, dodajte ih pasulju, začinite solju, biberom, suvim biljnim začinom i slatkom paprikom, pa dobro izmešajte.
Napravite pljeskavice  i pecite ih na vrelom ulju po četiri minuta sa svake strane.