B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Butkica zlatna kao jesen

autor: Gomex | 05.11.2020
Butkica zlatna kao jesen

Postoji legenda koja kaže da je jedan plemić, bežeći od lopova, upao u skromno domaćinstvo na kraju šume, gde se dimila sveže pripremljena butkica. Kada se najeo, legao je u krevet i rekao: „Sad mogu da umrem, ništa više nije važno“. Toliko su mu se dopali tekstura i ukus mesa da je kasnije od svojih kuvara zahtevao da nauče da spremaju butkicu i da je poslužuju svake nedelje kao glavno jelo.

Butkica sa kupusom - prva asocijacaija na hladne dane

Zima se polako bliži, a jedna od prvih asocijacija na hladne dane svakako je butkica pripremljena u kombinaciji sa kupusom. Na ovom podneblju, popularni su recepti koji uključuju kuvanje u pivu, pripremu na pekarski način (sa krompirom), kao i kombinacije sa renom. Oni malo hrabriji, valjda tragajući za još savršenijim receptom, eksperimentišu dodajući sušeno voće, prave različite pikantne soseve, prelive i salate…

Butkica spada u jela koja se veoma jednostavno spremaju, a sa nogu obaraju i najtvrdokornije sladokusce istančanog ukusa. Karakterišu je privlačan miris i sočni crveni zalogaji koji se tope u ustima. U dimljenom ili barenom obliku, butkica će bez izuzetka ponuditi pravi gurmanski doživljaj…

Butkica - mesna poslastica

Sjajan je izbor za nedeljni ručak sa porodicom i možete je pripremiti na brojne načine. Butkica se u nekim krajevima Evrope, pa i kod nas, sprema za Božić ili Uskrs i peče se na kiselom kupusu ili umotana u testo sa svih strana, tako da izgleda kao jedna velika pogača punjena mesom.

Svinjska butkica je dobro poznata mesna poslastica u Srbiji, dok je u Češkoj ona promovisana kao specijalitet, posebno u pabovima, pivnicama i brojnim restoranima sa nacionalnom kuhinjom gde se služi sa točenim pivom. Obično se servira na drvenoj dasci sa nožem zabodenim u meso, a vaše je samo da odlučite da li ćete je konzumirati uz svetlo ili tamno pivo.

Butkica u testu

Sastojci:

1 butkica, 2 jajeta, 100g krompira, 20g svežeg kvasca, 2dl mleka, 600g brašna, 1 kašičica šećera, so.

 

Priprema:

Krompir skuvajte u ljusci, ocedite ga, oljuštite i propasirajte. Kvasac izmešajte, dodajte malo brašna i šećera, prelijte ga mlakim mlekom i ostavite da naraste. Izmešajte kvasac sa preostalim brašnom, krompirom, malo soli, žumancima i umesite tvrdo testo. Ostavite na toplom da stoji dva sata, kako bi se udvostručila masa. Butkicu kuvajte na umerenoj temperaturi u posoljenoj vodi (poklopljenu), dok ne omekša. Izvadite meso, odstranite kosti, pa isecite na veće komade. Testo oklagijom rastanjite na debljinu od oko 1 cm, pa na jednu stranu stavite meso, urolujte ga, položite u podmazani pleh, premažite umućenim belancetom i pospite susamom. Po želji, uz meso možete dodati i zelje ili spanać. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok ne porumeni. Izvadite iz pećnice i ostavite da odstoji pre služenja.