B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Belo meso, pikantno i sočno

autor: Gomex | 16.06.2022
Belo meso, pikantno i sočno

Na našim prostorima, u doba Nemanjića, srpska trpeza je uspešno parirala svetskim kuhinjama, a jedan od zabeleženih specijaliteta bila je sočna piletina u sosu od belog vina, koja se spremala po receptu iz 1196. godine.

Pileće meso važno za očuvanje zdravlja

Da je u pitanju veoma kvalitetno meso govori podatak da je u 19. veku, u Americi, to bila hrana bogatih društvenih slojeva. Tek od Drugog svetskog rata, piletina je postala svima dostupna. Zbog izuzetne hranljive vrednosti potisnula je u drugi plan goveđe i svinjsko meso. Naime, u pitanju je nezamenjivi izvor nutrijenata od kojih neke ne možete naći ni u voću, ni u povrću. Savršeni balans cinka, magnezijuma, kalijuma, natrijuma, gvožđa, kalcijuma i mnogih vitamina ne samo da pomaže u održavanju telesne težine, već štiti čitav organizam od bolesti, uključujući i teška, hronična stanja. 

Piletina ne samo da je dostupna, već nije zahtevna za spremanje za razliku od „težih” mesa. Međutim, ako se ne pridržavate određenih pravila prilikom pripreme, može da izgori, postane žilava ili ostane nedovoljno pečena. Da bi piletina bila sočna, ona zahteva sobnu temperaturu. To znači da pile ne smete direktno iz frižidera ili zamrzivača staviti u rernu, jer se neće ravnomerno ispeći. Takođe, otklonite višak vlage nastale tokom odzmrzavanja. Meso ćete najlakše osušiti papirim ubrusima, kako spolja tako i iznutra. Tek onda ga možete začiniti.

Sveža piletina dobrog ukusa

Kada idete u kupovinu, pažljivo odaberite meso, jer jedino ako je sveže - ono može garantovati dobar ukus koji se topi u ustima. Stoga, prilikom kupovine obratite pažnju na boju, miris i teksturu. Sveža piletina ima ujednačenu roze boju. Nikako ne sme da bude tamna oko kostiju (to je znak da je meso staro). Obavezno treba proveriti čvrstinu i da li je meso sluzavo. Ukoliko jeste, nemojte ga kupovati, jer sigurno u njemu postoje patogene bakterije. 

Piletina je verovatno najbolje meso za sve koji vežbaju i bave se nekim sportom. Nećete dobiti kilograme, a vaše telo će imati potrebnu energiju i proteine za izgradnju mišića. Možete je jednostavno staviti na vrelo ulje i poslužiti uz bilo koji prilog. Ukus joj je odličan.

Rolovano meso 

Sastojci:
600g pilećeg belog mesa, 120g trapista, 80g suvog vrata, 1 kašičica soli, 1 kašičica bibera, 2 kašike ulja.

Priprema:
Belo meso isecite na šnicle, posolite ga i dodajte biber. Sir isecite na tanke kriške, a vrat na tanke listove. Na malo zagrejanog ulja stavite meso da se prži. Piletina se peče kratko, samo da promeni boju. Okrenite piletinu, preko gotove strane složite kriške sira i vrat koji ste samo provukli kroz vruće ulje u istom tiganju i ostavite da se piletina ispeče i sa druge strane. Za to vreme, sir će se rastopiti i povezati piletinu sa suvim vratom. Jelo je vrlo sočno i bogato ukusima, možete ga poslužiti sa salatom i prilogom po želji.