B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Unapredi recept

Mislili smo da je palenta samo naša?
autor: Gomex | 06.05.2021

Mislili smo da je palenta samo naša?

Palenta je poreklom iz Amerike gde su je u davna vremena pripremala indijanska plemena. U evropske krajeve je stigla tokom jednog od putovanja Kristofera Kolumba, zajedno sa kukuruzom, namirnicom od koje se priprema.

Koliko vrsta ćevapa poznajete?
autor: Gomex | 15.04.2021

Koliko vrsta ćevapa poznajete?

Na naše prostore su stigli tokom osvajanja Osmanlija, a u ponudi domaćih ugostitelja najpopularniji su leskovački, novopazarski, banjalučki, sarajevski i bugarski ćevap.

Pre roštilja potopi meso u pivski nectar
autor: Gomex | 01.04.2021

Pre roštilja potopi meso u pivski nectar

Sa prolećem polako stiže i sezona roštilja. Po pravilu, roštilj okuplja porodicu i prijatelje, a da uživanje bude upotpunjeno, saznajte kako odabrati odgovarajuće pivo uz meso koje spremate.

Kako pivo obogaćuje ukus mesa?
autor: Gomex | 18.03.2021

Kako pivo obogaćuje ukus mesa?

Osim što posebno oplemenjuje ukus hrane u koju se dodaje, kada se koristi kao marinada, pivo može imati i povoljan učinak na zdravlje.

Da li salata može da zameni obrok?
autor: Gomex | 04.03.2021

Da li salata može da zameni obrok?

Obrok salate se formiraju kao jela lagane pripreme, sastavljena od različitog bilja i ukrašena uljima, sirćetom i začinima. Lako se pripremaju, a još lakše konzumiraju.

Šta traži tako bela u svetu čokolade?
autor: Gomex | 18.02.2021

Šta traži tako bela u svetu čokolade?

Kako ova čokolada ne sadrži kakao prah, niti čokoladnu masu, neki je smatraju „lažnom čokoladom”. Međutim, ukoliko poseban akcenat stavimo na kakao maslac, koji se delom ne zamenjuje drugim biljnim masnoćama, onda je sa pravom možemo nazvati čokoladom.

Šta uradi  mali kikiriki?
autor: Gomex | 04.02.2021

Šta uradi mali kikiriki?

Kikiriki potiče iz Južne Amerike i poznat je već više od hiljadu godina. Imao je važnu ulogu u prehrani Asteka i drugih indijanskih plemena Južne Amerike i Meksika. 

Šta sve danas nazivamo tartom?
autor: Gomex | 21.01.2021

Šta sve danas nazivamo tartom?

Tart je francuska reč koja se može prevesti kao pita ili kolač, a pečenje testa ove vrste počelo je u 16-om veku, otprilike 200 godina nakon pite.

Argumentom u korist pirinča
autor: Gomex | 08.01.2021

Argumentom u korist pirinča

Pirinač je najstarija žitarica na planeti koja se gaji već punih 5000 godina i za azijske narode predstavlja osnovnu namirnicu. Ima veoma veliku prehrambenu vrednost i obiluje vitaminima B1, B2 i B6.

Orašasto voće kao gurmanski dodatak...
autor: Gomex | 17.12.2020

Orašasto voće kao gurmanski dodatak...

Orašasto voće je odlično kao zdrava grickalica, a fantastično je i kada se doda u salate, rižoto, pastu i mnoga druga kuvana jela. Obrocima daje divnu hrskavu teksturu, specifičnu aromu i ukus. 

Nutritivne vrednosti paradajza
autor: Gomex | 03.12.2020

Nutritivne vrednosti paradajza

Da li ste znali da sok od paradajza može biti vaš glavni saveznik na putu do vitke linije? Nakon čitanja ovog teksta, možda ćete ga piti u nešto većim količinama...

Specijaliteti od kiselog kupusa
autor: Gomex | 19.11.2020

Specijaliteti od kiselog kupusa

Istorijski zapisi upućuju na to da je kiseli kupus napravljen prvo u Kini, te je donesen u Evropu, tj. u tadašnje Rimsko Carstvo. Kisela ili fermentisana hrana poput kiselog kupusa bila je vrlo vredna u doba pre nego što smo imali frižidere, jer je omogućavala hrani da ostane sveža tokom dugih putovanja.

Butkica zlatna kao jesen
autor: Gomex | 05.11.2020

Butkica zlatna kao jesen

Postoji legenda koja kaže da je jedan plemić, bežeći od lopova, upao u skromno domaćinstvo na kraju šume, gde se dimila sveže pripremljena butkica. Kada se najeo, legao je u krevet i rekao: „Sad mogu da umrem, ništa više nije važno“.

Pojačaj ukus piletine
autor: Gomex | 22.10.2020

Pojačaj ukus piletine

Malo je stvari u kojima se slažu svi eksperti medicinskog, nutricionističkog i gastronomskog sveta. Jedno od saglasja je činjenica da je piletina hrana koja se preporučuje svima.

Pečurke u ishrani...
autor: Gomex | 08.10.2020

Pečurke u ishrani...

Gljive su organizmi niskih kalorijskih vrednosti, sa visokim sadržajem proteina i minimalnim procentom masti. Zbog svog karakterističnog ukusa, pečurke su omiljene na trpezama mnogih naroda, a njihova lekovita svojstva poznata su vekovima

Oslić bar jednom nedeljno...
autor: Gomex | 24.09.2020

Oslić bar jednom nedeljno...

Bela morska riba je jedna od najzdravijih namirnica na svetu koju bi trebalo redovno konzumirati. Najpoznatije vrste su orada, brancin i oslić.

Sir kao glavno jelo
autor: Gomex | 10.09.2020

Sir kao glavno jelo

Pohovani sir je svojevrstan specijalitet koji se veoma brzo sprema. Ipak, dok uživate u ukusima, bar privremeno zaboravite na kalorije (kojih je u ovom jelu prilično mnogo).

Sočna hrana sa aromom piva
autor: Gomex | 27.08.2020

Sočna hrana sa aromom piva

Kroz istoriju, pivo je bilo smatrano najvažnijom životnom namirnicom, korišćeno je kao lek, kao novac, pripisivali su mu mitsku ulogu… ali i tada, kao i danas, bilo je sastavni deo života.

Med u pripremi slanih jela
autor: Gomex | 13.08.2020

Med u pripremi slanih jela

Još u Staroj Grčkoj, Hipokrat je preporučivao med za bolesti želuca i creva, za povišenu temperaturu, ali i kao sredstvo za čišćenje organizma. Interesantno je da su posude sa jestivim medom, starim preko 3000 godina, pronađene u grobnici faraona Tutankamona.

Kako da napravim  svoj rižoto?
autor: Gomex | 30.07.2020

Kako da napravim svoj rižoto?

Rižoto je jedan od omiljenih italijanskih specijaliteta, a recepti za njegovu pripremu variraju u zavisnosti od podneblja, ponekad čak i od domaćinstva do domaćinstva.