Kako ova čokolada ne sadrži kakao prah, niti čokoladnu masu, neki je smatraju „lažnom čokoladom”. Međutim, ukoliko poseban akcenat stavimo na kakao maslac, koji se delom ne zamenjuje drugim biljnim masnoćama, onda je sa pravom možemo nazvati čokoladom.
Kikiriki potiče iz Južne Amerike i poznat je već više od hiljadu godina. Imao je važnu ulogu u prehrani Asteka i drugih indijanskih plemena Južne Amerike i Meksika.
Tart je francuska reč koja se može prevesti kao pita ili kolač, a pečenje testa ove vrste počelo je u 16-om veku, otprilike 200 godina nakon pite.
Pirinač je najstarija žitarica na planeti koja se gaji već punih 5000 godina i za azijske narode predstavlja osnovnu namirnicu. Ima veoma veliku prehrambenu vrednost i obiluje vitaminima B1, B2 i B6.
Orašasto voće je odlično kao zdrava grickalica, a fantastično je i kada se doda u salate, rižoto, pastu i mnoga druga kuvana jela. Obrocima daje divnu hrskavu teksturu, specifičnu aromu i ukus.
Da li ste znali da sok od paradajza može biti vaš glavni saveznik na putu do vitke linije? Nakon čitanja ovog teksta, možda ćete ga piti u nešto većim količinama...
Istorijski zapisi upućuju na to da je kiseli kupus napravljen prvo u Kini, te je donesen u Evropu, tj. u tadašnje Rimsko Carstvo. Kisela ili fermentisana hrana poput kiselog kupusa bila je vrlo vredna u doba pre nego što smo imali frižidere, jer je omogućavala hrani da ostane sveža tokom dugih putovanja.
Postoji legenda koja kaže da je jedan plemić, bežeći od lopova, upao u skromno domaćinstvo na kraju šume, gde se dimila sveže pripremljena butkica. Kada se najeo, legao je u krevet i rekao: „Sad mogu da umrem, ništa više nije važno“.
Malo je stvari u kojima se slažu svi eksperti medicinskog, nutricionističkog i gastronomskog sveta. Jedno od saglasja je činjenica da je piletina hrana koja se preporučuje svima.
Gljive su organizmi niskih kalorijskih vrednosti, sa visokim sadržajem proteina i minimalnim procentom masti. Zbog svog karakterističnog ukusa, pečurke su omiljene na trpezama mnogih naroda, a njihova lekovita svojstva poznata su vekovima
Bela morska riba je jedna od najzdravijih namirnica na svetu koju bi trebalo redovno konzumirati. Najpoznatije vrste su orada, brancin i oslić.
Pohovani sir je svojevrstan specijalitet koji se veoma brzo sprema. Ipak, dok uživate u ukusima, bar privremeno zaboravite na kalorije (kojih je u ovom jelu prilično mnogo).
Kroz istoriju, pivo je bilo smatrano najvažnijom životnom namirnicom, korišćeno je kao lek, kao novac, pripisivali su mu mitsku ulogu… ali i tada, kao i danas, bilo je sastavni deo života.
Još u Staroj Grčkoj, Hipokrat je preporučivao med za bolesti želuca i creva, za povišenu temperaturu, ali i kao sredstvo za čišćenje organizma. Interesantno je da su posude sa jestivim medom, starim preko 3000 godina, pronađene u grobnici faraona Tutankamona.
Rižoto je jedan od omiljenih italijanskih specijaliteta, a recepti za njegovu pripremu variraju u zavisnosti od podneblja, ponekad čak i od domaćinstva do domaćinstva.
Skuša je zdrava “masna” riba koju nutricionisti redovno preporučuju. Ako želite što duže da sačuvate mladalački izgled i dobro zdravlje, posebno se preporučuje češće konzumiranje paradajza, skuše i brokolija.
Recepti koji kombinuju meso i cele masline uglavnom nam dolaze sa Mediterana, postojbine i najvećeg „rasadnika” ovog zdravog ploda karakterističnog za suptropske krajeve Evrope, severa Afrike i Male Azije...
Malo igre prilikom kuvanja doneće vam sveobuhvatan osećaj hedonističke posvećenosti, kao što je trenutak kada u već dobro jelo dodate kvalitetno i pažljivo odabrano vino, a arome se odmah transformišu i oplemene...
Piletina se svrstava u najzdravije vrste mesa, posebno zbog niskog sadržaja masti i holesterola. Raznim vrstama punjenja se obogaćuje ukus što vodi do pravog gurmanluka.
Tortilje su deo tradicionalne meksičke kuhinje. Ovo tanko okruglo testo ispečeno na ploči može se puniti čime god poželite - mlevenim mesom, piletinom, šunkom i sirom, pa i raznim salatama.