B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

ZA UKUS KRIV JE ZAČIN

autor: Gomex | 21.02.2017
ZA UKUS KRIV JE ZAČIN

Valjano začinjeno i ispečeno meso elegantno je jelo i jednostavno se sprema. Začinite li meso unapred, pečenje će biti sočnije, mekše i ukusnije. Nekoliko sati ili čak noć pre pečenja trebali biste da pripremite marinadu od začinskog bilja ili da meso bar natrljate začinskim biljem.

Marinade su mešavina neke vrste masnoće i kiseline uz dodatak začina, s ciljem da delimično omekšaju meso i začine ga. Meso se zato stavlja u marinadu do minimum tri sata pre nego što će se spremati. Možemo ga držati i duže, do dva dana, ali u tom slučaju izbegavajte dodati u marinadu veću količinu soli jer so ima tendenciju izvlačenja vlage iz mesa. To bi kod pečenja moglo rezultirati suvim i drvenastim mesom.

Napravite svoje začinske mešavine i to u većim količinama i za par sekundi! Tako ćete i uštedeti novac, a domaći miks začina može biti i odličan poklon za one koji cene lični dodir i trud!

Ljuti miks: Izmešajte po 1 kašičicu čilija u prahu, soli, crnog bibera, po ½ kašičice aleve paprike i ljute aleve parike i po ¼ kašičice belog luka u prahu, tucane ljute parike i suvog origana. Sve začine izmešajte u manjoj posudi i prebacite u posudu s hermetičkim poklopcem i čuvajte do 6 meseci.
Upotrebite za: salate, u gulašima, paprikašima, za marinadu ribe i mesa, posipanje preko prženog ili pečenog povrća, ćufte.

Kajdžunski miks: Izmešajte 2 i po kašičice aleve paprike, po 1 kašičicu belog luka u prahu, crnog bibera, ljute aleve paprike, suvog origana, suve majčine dušice i ½ kašičice tucane ljute paprike. Sve začine izmešajte, pa prebacite u adekvatnu posudu s hermetičkim zatvaračem i čuvajte najviše do 3 meseca.
Upotrebite za: rebarca pre termičke obrade, sve vrste crvenog mesa pred prženje, pečenje u rerni ili na roštilju.

Italijanska mešavina začina: Izmešajte po 3 kašike suvog bosiljka, suvog peršuna, suvog origana, 2 kašičice suve majčine dušice, 1 kašiku belog luka u prahu i suvog celera, po ½ kašičice suvog ruzmarina i suvog majorana, po ½ kašičice soli i crnog bibera. Sve začine u avanu istucajte zajedno, pa prebacite u posudu s hermetičkim poklopcem i čuvajte do 6 meseci.
Upotrebite za: salate, marinade, bela mesa, ribu i polodove mora, u testeninama, rižotima.

Miks za meso: Izmešajte 50g soli, po 1 kašiku krupno mlevenog crnog bibera i suve majčine dušice, 2 kašičice belog luka u prahu, 1 kašičicu suvog ruzmarina i po ½ kašičice tucane ljute paprike i aleve paprike. Sve začine dobro izmešajte, pa prebacite u posudu s hermetičkim poklopcem i čuvajte do 6 meseci.
Upotrebite za: sve vrste crvenog mesa pre pečenja na roštilju, u rerni ili za prženje.