B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Za sve je kriva kafa sa šlagom!

autor: Gomex | 27.09.2018
Za sve je kriva kafa sa šlagom!

Ko misli da kafa služi samo za razbuđivanje, grdno greši. Jeste da je najslađa ona prva, jutarnja. Ili je možda najbolja ona posle lepog ručka? Kafa sa šlagom u koje god vreme dana? Ma, bilo kakva, samo da je u dobrom društvu?

Ispijanje kafe je odavno preraslo u sociološki fenomen. Čitav zapadni svet svraća na kafu pre ili posle predavanja na fakultetima, zakazuje kratke susrete po kafeterijama, a poziv na kafu uvek asocira na toplinu, druženje, ćaskanje i dobro raspoloženje.

Koncipiranje ugostiljske ponude u vidu kafeterija je po ugledu na sver Italije, preraslo u globalni trend. Kafedžije se trude da objekat koji je baziran na dobroj ponudi kafe odiše toplinom, udobnošću ali i svaki ponaosob nekom sopstvenom autentičnošću. Ideja je da se redovne mušterije uvek na kafi osećaju prijatno, da predahnu, uživaju ali zbog toga i da se ovek iznova vraćaju u svoju omiljenu kafeteriju. Poštujući raznovrsnost ukusa poštovalaca ovog napitka, ponuda kafe u svetu se ne neki način standardizovala tako da svako može da poruči baš onakvu kafu kakvu voli, jer o ukusima ne vredi raspravljati.  

Umetnost u šoljici kafe...

Popodnevna kafa se u mnogome razlikuje od one jutarnje i rituali ispijanja popodnevne kafe podrazumeva razne varijacije, dodatke i kombinacije. Jedna od najomiljenijih je kafa sa šlagom. Neki od najpoznatijih lanaca kafeterija u svetu je od ovog napitka stvorila prava mala umetnička dela, dekorišući tako zahvalan kontrast boja kafe i čvrstog šlaga raznim dodacima, začinima, rendanom čokoladom, slamčicama i čime sve ne. U zapadnom svetu ćete najbolje primerke ovakvih bravura od kafe i šlaga pronaći u šoping centrima, gde ljudi uglavnom provode prijatne trenutke sa prijateljima ili porodicom, a kafa sa šlagom im upotpunjuje dan.

Osim što kafa može da se spravlja uz svakojake dodatke, ona se upotrebljava za pripremu poslastica. Samlevena se dodaje kao sastojak suvim kolačima ili se meša u filovima za torte. Zrna kafe se ponekad upotrebljavaju kao dekoracija. Ipak, najzanimljivije deluju varijante u kojima se kao sastojak upotrebljava napitak od kafe. Na primer, moguće je uzeti smrznuto jagodičasto voće (jagode, maline, kupine) i izmešati ga kafom, pa to sve sjediniti u blenderu ili šejkeru. Malo šlaga na vrhu i eto uživanja za sladokusce.