B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Za put ne zaboravite sendviče!

autor: Gomex | 19.07.2018
Za put ne zaboravite sendviče!

Legenda je vezana uz Džona Montagjua, četvrtog grofa od Sendviča, koji je kartajući se jedne večeri 1762. godine zadužio svet ovim izumom. Naime, grof je tražio da mu se donese pečena govedina složena između dva hleba, kako bi mogao da se karta dok jede i pritom se ne umrlja. S vremenom se sendvič razvio u najomiljenu vrstu brze hrane...

Krećete na put? Zašto da ne, putovanje ubija dosadu, širi saznanja, relaksira i produhovljuje. Ako putujete u društvu ili sa porodicom, to je prilika da se bolje povežete i zajedno “narastete”. A sada nešto sasvim prizemno - što ćete tokom putovanja jesti?

Obroci su za putnike vrlo važni, a ništa manje nije važan ni unos tečnosti. Putnici, avanturisti i istraživači dnevno potroše veći broj kalorija od prosečne osobe. Na primer, astronaut krupnije građe tokom svog putovanja troši i do 3200 Kcal dnevno. Kralj “putne” hrane je naravno sendvič. Mnogi se odluče upravo za njega.

U sendvič ubacite isključivo suvo meso, najbolje čajnu kobasicu, kulen, pršutu ili nešto slično. Ovoga puta izbegavajte razne salate ili majonez. Za prilog možete staviti nešto što se ne kvari, recimo kečap. Dobar, bogati sendvič uvek sadrži i povrće. To može biti neka od lisnatih salata, svež paradajz (ukoliko putujete na letovanje) ili bilo koje povrće koje se jede sirovo. A možete ubaciti i grilovane tikvice, patlidžane i paprike. Nisu naodmet ni kiseli krastavčići (ako ih još imate negde u špajzu) koji ukusom i teksturom “razigraju” i najmonotoniji sendvič.

Kao solucija vam mogu poslužiti i razna peciva koja možete kupiti u najbližem marketu - tost hleb, kifle ili neko drugo pecivo. Bitno je da ne budu punjena i da ne sadrže neke kvarljive sastojke.

Dok putujete, uz sendviče popijte malo soka, a jogurt, mleko i slično izbegnite. Ako putujete tokom zimskog perioda, u termosu ponesite malo čaja ili nekog drugog toplog napitka. Prijatno i srećan put!

Popularni engleski Klub sendvič možete napraviti i u svom domu u samo par koraka. Pravi se isključivo sa tost hlebom. Ređajte redom: parče tost hleba, 2 kašike zelene salate sa pavlakom i majonezom, kolutove paradajza, kolutove kuvanog jaja, tost hleb, list kačkavalja, 2 kašike zelene salate sa pavlakom i majonezom, kolutove krastavca, file belog mesa, tost hleb. Kako bi sastojci ostali na svom mestu, isecite sendvič po dijagonali, a svaku polovinu probodite čačkalicom. Klub sendvič se obično servira sa pomfritom, pa ga možete iskoristiti i kao kompletan obrok.