B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

VITAMINSKI UDAR KOJI OSVEŽAVA!

autor: Gomex | 10.08.2017
VITAMINSKI UDAR KOJI OSVEŽAVA!

Adekvatan unos vitamina i minerala važan je za zdravlje, ali ih kroz ishranu organizam često ne dobija dovoljno. Zato mnogi posežu za njihovim dodacima u raznim oblicima.

Korist od redovnog unosa dnevnih doza vitamina u obliku dodataka onolika je kolika je njihova apsorpcija, a zagovornici šumećih vitaminskih preparata tvrde da je njihova iskoristivost stopostotna. Svaki komadić vitamina i minerala u prahu potpuno se iskorišćava jer su u takvom sastavu koji se nakon konzumiranja brzo probavlja. Velika je zabluda da je dodatni unos vitamina i minerala potreban samo kada je čovek iscprljen nekom bolešću ili izložen velikim naporima. Topli letnji meseci, povećano znojenje i dodatni napori iziskuju i pojačan unos korisnih supstanci.

Vitaminske šumeće tablete napravljene su tako da budu finog ukusa, uglavnom voćnog, a njihove mehuriće proizvodi ugljen-dioksid koji se nalazi u sastavu tableta. Uloga ugljen-dioksida, međutim, mnogo je važnija od pukog stvaranja mehurića - on poboljšava propusnost hranljivih elemenata pa se oni brže apsorbuju kroz probavni sistem. To je izuzetno važno za starije osobe i one čiji organizam slabije ili sporije vari hranu. Prednost je i to što je apsorpcija poboljšana kada je pH ravnoteža u želucu pravilna. U korist šumećih vitaminskih tableta ide i njihovo doziranje, za koje se smatra da je sigurnije od tableta i dodataka u tekućem obliku.

Sastojci šumećih formi ravnomerno se raspoređuju u tečnosti što garantuje da će organizam dobiti pouzdanu i preciznu dozu svaki put kada popijete čašu u kojoj je otopljena šumeća tableta. Vrućine i brz način života veoma često znaju da nas spreče da i po nekoliko dana ne pojedemo sveže voće i povrće. Jednostavnost prilikom pripremanja je još jedan plus za korišćenje šumećih napitaka. Pobornici šumećih tableta kao prednost navode i to da su mnogo lakše i jednostavnije za konzumaciju, posebno ljudima koji imaju problema s gutanjem, ali i svima onima koji nemaju dovoljno vremena da sebi obezbede svež voćni obrok.

Penušave tablete, kipuće tablete, efervescentne tablete, efervete i fizzies - sve su to sinonimi za šumeće tablete. Po definiciji u Oksfordskom rečniku engleskog jezika, efervete su tablete čije je rastvaranje u vodi praćeno efervescentnom reakcijom, koja se dešava kada kisele i bazne komponente koje čine osnovne sastojke šumeće tablete, dođu u kontakt sa vodom i stupaju u hemijsku reakciju neutralizacije. Pri ovoj reakciji oslobađa se gas ugljen-dioksid, koji formira bezbroj sitnih mehurića, uz penjenje i šumljenje.